Foto: Nova S

Centar za lokalnu samoupravu (CLS) saopštio je da je od plaćenih 100 gasnih autobusa za grad Beograd, do sada dopremljeno samo 20, ali čak ni oni nisu u funkciji, već su parkirani u garaži zvaničnog uvoznika.

Izgradnja gasne stanice u pogonu GSP „Karaburma“ nije ni počela, a to se, prema tvrdnji CLS, neuspešno pokušava rešiti dogovorom sa nekim privatnim puniocima.

„Gradske vlasti su najavljivale izlazak prvih 50 gasnih autobusa na ulice već krajem februara. Prvi rok za isporuku je bio 230 dana od potpisivanja ugovora, što je bilo 21. oktobra 2021. Krajnji rok za isporuku svih autobusa iz Turske jeste 320 dana i ističe za mesec dana, posle čega bi GSP morao da raskine ugovor, a svi koji su učestvovali u ovom poslu da snose adekvatnu odgovornost“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da se Beograd odlučio za gasne autobuse turske marke „BMC“, kojih nema nigde u Evropi osim u Srbiji, sa izuzetkom 60 komada u Bugarskoj.

„CLS je upozoravao na potencijalne štetne aspekte ovog posla od početka, od toga da Beograd nema infrastrukturu za gasne autobuse i da je bolje uzeti hibride, do toga da se radi o zastareloj tehnologiji i o pogonskom gorivu koje uvozimo, a čija cena raste u nebesa“, izjavio je direktor organizacije Nikola Jovanović.

Najavio je da će CLS pratiti dalji razvoj ove situacije, uključujući i to da li se biti povrata od tri miliona evra kako su prethodne gradske vlasti najavljivale.

BONUS VIDEO: Vozači i autobusi za penziju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare