Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Nakon što se ispostavilo da kompanija „Galens“, SNS investitor svega u Novom Sadu, poseduje oko 3 hektara zelene površine na Novom naselju, građani ovog dela grada su se opravdano zabrinuli da će umesto parka, koji je obećan regulacionim planom još 2018. godine, dobiti još jedan velelepni betonski kompleks zgrada.

Iz ove kompanije su poručili da nema mesta brizi, jer se u Galensu „snažno zalažu za razvoj sporta, a posebno usmeravanje mladih ka razvoju sportskog duha”, te su najavili izgradnju “jedinstvenog mesta za sport” kakvog nema, kažu, nigde u Srbiji. A kako bi, valjda, potvrdili da su s rušenja istorijskih spomenika, privatizovanja Fruške gore i zidanja solitera u srcu grada, poslovanje preorijentisali na ulaganje u zelenilo, sport i omladinu, Galens je nedavno kupio još zelenih površina, ovaj put na Telepu. Naime, Galens je i u ovom delu grada nedavno pazario par hiljada građevinski poptpuno bezvrednih kvadrata, takođe predviđenih za zelenu površinu.

Prema katastarskoj dokumentaciji, ova kompanija je prošle godine kupila tri parcele uz novoizgrađeni Bulevar patrijarha Pavla. Zvanično, sve tri parcele se nalaze u ulici Ivana Kočija, sa izlazom na sam bulevar i saobraćajnicu. Mada je u pitanju građevinski atraktivna lokacija, pogodna za izgradnju višespratnica i solitera, ona je prema Planu detaljne regulacije predviđena kao “ozelenjeni skver” na kom nije dozvoljena nikakva gradnja. Praktično, čak i ako se uzme u obzir naprasna promena poslovne politike Galensa, ovo zemljište je za svakog investitora – potpuno bezvredno. I tako će ostati sve ukoliko se gradska vlast, kao i svaki put kada je Galens u pitanju, ne umeša i ne “prilagodi” urbanističke planove želji i interesu investitora. A prema tvrdnjama Janka Veselinovića, predsednika Pokret za preokret, izmena plana je već u toku.

Povezane vesti:

“Kupovina parcela namenjenim zelenim površina na Bulevaru Patrijarha Pavla od strane kompanija „Galens“ koincindira sa aktivnostima na izmeni Plana detaljne regulacije Telepa, koje su u toku. Činjenica da je „Galens“ kupio ovo zelenilo, postoji osnovana sumnja da će biti promenjena namena i da će se graditi stambene zgrade. Nema nikakve logike da „Galens“ kupuje zelene površine za dečja igrališta ili parkove jer je do sada ova kompanija samo uništavala zelene površine, pa i kulturno nasleđe – zaštićene trščare, zdradu u Železničkoj ulici, na mestu gde je „nikla“ Pupinova palata …” kaže Veselinović, otvoreno sumnjajući u dobre namere investitora.

“Ovim se pokazuje da nisu tačni njihovi navodi u medijima da su zelenilo kupili i na Bulevaru Evrope da bi gradili park, već kupuju zelenilo i u drugim delovima grada da bi se menjao plan i da bi umesto zelenila bili objekti za komercijalnu namenu”, kažu u Pokretu, napominjući da će Galens i u ovom slučaju zaraditi, kakva god bude bila sudbina “zelenog skvera”.

“Postoji još jedna mogućnost i ona je jednako opasna: da Galens sa Milošem Vučevićem ima „dil“ da kupe te površine i da ih posle prodaju gradu, po znatno većoj ceni”, dodaje Veselinović.

Bilo da Galens izabere da zida, sadi ili preprodaje, svaki njegov potez će biti zakonski legitiman. Jer zahvaljujući predusetljivosti lokalne vlasti, u ovom sportu se pobednik zna pre početka svake utakmice. Novosađani su, iovako, samo publika.

Nova.rs postavila je kompaniji Galens nekoliko pitanja na ovu temu, a njihove odgovore prenosimo u celosti.

Na pitanje šta ta kompanija planira na parcelama pod katastarskim brojem 1751, 1752 i 1755, iz Galensa poručuju:

“Pomenute parcele su ukupne površine 1.659 metara kvadratnih. Prema važećem urbanističkom planu, na tom delu je predviđena kombinovana izgradnja parkovskih površina i stambenog prostora”.

Kakvi konkretno će biti sadržaji u najavljenom sportskom parku na Novom naselju, sledeće je pitanje našeg portala.

“Naša osnovna ideja je izgradimo moderan sportski centar sa brojnim sadržajima i terenima za nekoliko sportova: košarka, tenis, fudbal i drugi, a koji bi mogli da se koriste tokom cele godine, i da u okviru kompleksa budu parkovi, dečja igrališta… S tim ciljem, naša kompanija “Galens Invest” je još 2015. godine krenula u investiciju, najpre kupovinom parcela. Nakon toga, bili smo jedni od inicijatora da se u urbanističkom planu za taj deo Novog naselja predvidi jedna moderna zelena i sportska oaza. Sad radimo na konačnom idejnom rešenju, i očekujemo da ćemo do kraja godine predstaviti projekat javnosti. Na pripremi realizacije ove investicije uključeno je nekoliko projektnnih biroa, ali i brojni stručnjaci za hortikulturu, pejzažnu arhitekturu .. i naši poznati sportisti. Sigurni smo da će to biti najmoderniji sportski centar u ovom delu Evrope”.

Postavlja se pitanje da li će građani imati slobodan pristup istim ili će se naplaćivati njihovo korišćenje?

“Mi sve ovo radimo zbog građana i za građane, a posebno nam je važno da oni najmlađi odrastaju u što zdravijem okruženju, i da se zdravo razvijaju zahvaljujući sportu. Kompanija „Galens Invest“ već 15 godina potencira koncept humanog stanovanja, a ne bavi se izgradnjom „zatvorenih“ parkova. Budući sportski centra na površini od oko 3 hektara biće dostupan svima. A o tome kakve će sve sadržaje imati moći ćemo da govorimo kad projekat bude završen“, kaže se u odgovoru Galensa.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar