Vladimir Gajić ispred Skupštine o hapšenjima
Foto: Screenshot Facebook / Savez za Srbiju

"Svako ko je pretučen od strane policije neka se javi u Urgentini centar ili bilo koju drugu zdravstvenu ustanovu i da prikupi dokumentaciju o stepenu povreda koja će svedočiti sutra u postupcima koje ćemo voditi. Građane savetujem da se uvek jave advokatima, nisu u obavezi da daju izjavu policiji, jer oni nisu ništa krivi, imaju pravo na slobodu i demonstriranje", rekao je danas na skupu Saveza za Srbiju ispred Skupštine Srbije advokat Vladimir Gajić.

Mnogi građani Srbije su prethodnih dana posle protesta završili u pritvoru, i to neretko nakon batina koje su dobili od policije. Advokat Vladimir Gajić je za sve one koji su prethodnih dana lišeni slobode imao nekoliko saveta, ali ih je uputio u to koja su njihova prava.

„Prvo da iskoristim priliku da dam javni savet ovim mladim ljudima koji su hapšeni ovih dana ili koji će možda biti uhapšeni narednih dana. Vrlo je važno da znaju da, kada ih policija privede na informativni razgovor, imaju pravo na advokata. Mnogi toga nisu svesni, idu sami u policiju, koja prikuplja podatke od njih i koristi ih za naredne postupke. Znači, u tome ne treba učestvovati. Svaki građanin ima pravo na advokata i prilikom saslušanja na informativnom razgovoru može da odbije da da izjavu. Jedino što je u obavezi da uradi jeste da im da ličnu kartu. Građani imaju pravo na otpor i da ne dozvole da ih policija tretira kao kriminalce. Treba odbiti i informativni razgovor, a jedino ne može da se odbije ako vas uključe u krivični postupak, no to je druga stvar,“rekao je Gajić.

On je istakao da bi građani i u situacijama kada su privedeni na informativni razgovor trebalo da angažuju advokata.

„Obavezno zovite advokata, dali smo telefone, nađite advokata, danas će vam svi oni pomoći, ne samo mi koji smo se ovde okupili. I oni dodeljeni po službenoj dužnosti su branili odlično klijente, tako da nemojte uopšte da imate sumnje u advokate. Vrlo je teško doći do informacija o uhapšenima. Ja sam Čeda Škora, profesora fizike u Prvoj beogradskoj gimnaziji koga su sa leđa srušili na zemlju i šutirali, ceo dan tražio, išli smo po sudovima i na kraju smo dobili informaciju da je u prekršajnom sudu, pa smo otrčali tamo. Srećom, bio je u pitanju dobar sudija, mislim da je reč o koleginici, koja mu je odredila novčanu kaznu od 25 hiljada dinara. To je u ovoj situaciji odlično, jer Prekršajni sud u ovakvim slučajevima često određuje kazne zatvora od 30 do 60 dana“, rekao je Gajić i dodao:

„On je posle mog saveta odmah otišao u Urgentni centar kako bi sakupio svu dokumentaciju o povredama koje je zadobio. To savetujem svim građanima: ko god je dobio batine od policije neka ode u Urgentini centar ili neku drugu zdravstvenu ustanovu, neka pribavi potrebnu dokumentaciju koja će da svedoči sutra u drugim postupcima koje ćemo voditi o povredama građana od strane policije.“

Gajić se osvrnuo i na hapšenje sina Dušana Petričića, i to zbog šerovanja objave na društvenim mrežama.

„Jutros su u sedam sati priveli sina jednog od naših najvećih karikaturista Dušana Petričića i držali su ga nešto manje od četiri sata na informativnom razgovorima, na kraju su ga pustili. Dušan ga je sa suprugom tražio po celom gradu, jedva ga je našao. Razlog za privođenje je bio taj što je šerovao jedan post koji se sada šeruje po društvenim mrežama, a to je predlog kako da se građani ponašaju narednih dana. Pustili su ga i rekli su mu, parafraziram, da vodi računa, kako ne bi imao problema.“

Na kraju, advokat je istakao da je neverovatna činjenica da su visoki funkcioneri MUP-a bili ti koji su nemilice tukli građane.

„Identifikovali smo da su na fotografijama koje su pokazivali Dragan Đilas i Miroslav Aleksić visoki službenici u MUP-u, to nisu obični policajci, to su šefovi odeljenja, njihovi zamenici, oni ovde idu neidentifikovani i tako biju ljude. Slučaj kada Interventna jedinica gazi dečka u policijskom stapmedu je obišao ceo svet i pokazao je sa kakvim režimom imamo posla. Građani treba da budu hrabri, ništa ne moraju da potpišu, neka pruže otpor. Nisu ništa krivi, imaju pravo na slobodu i demonstriranje“, zaključio je Vladimir Gajić.

Izvor: Direktno

Posted by Savez za Srbiju – Савез за Србију on Недеља, 12. јул 2020.

Komentari

Svi komentari (1)