Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Jedna okićena terasa u kragujevačkom naselju Erdoglija, ovih dana  mami osmehe prolaznika, podsećajući ih da je i pored svih nedaća, praznični duh prisutan. Međutim, priča koja se krija iza ove ukrašene terase, ne govori o godini blagostanja,  već o nadi i pozitivnom razmišljanju  njenih vlasnika, da zbog korone, život ne mora da stane.  Ivan Marjanović, profesionalni fotograf,  u 2020. godini, kao i sve njegove kolege,  nije imao mnogo posla, ali je odlučio da slobodno vreme i svoju kreativnost iskoristi za ručno pravljenje novogodišnje dekoracije. 

Prednovogodišnji dani, tradicionalno su „fotografska sezona“, kada nam  fotografi prave uspomene sa proslava i prijema, ali i one kojih se svi rado sećamo – slike sa paketićem kod Deda Mraza u krilu.

E, toga krajem 2020. godine nije bilo, a na gubitku smo svi,  i mi koji se smešimo ispred aparata, ali i ljudi koji stoje iza.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Poznati kragujevački fotograf  Ivan Marijanović (47) kaže za Nova.rs, da je 2020. godina „izgubljena“ za sve koji od fotografskog zanata žive, ali u njegovom domu, nema mesta očajavanju i sivilu, već  sve sija od pozitivne atmosfere i prazničnog raspoloženja. Ivan je nametnuto  slobodno vreme iskoristio da sam osmisli i napravi novogodišnju dekoraciju, jer je kaže, svojoj porodici, ali i  komšijama želo da „skrene misli“ od svega što nam se u  2020. godini dešavalo.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ukrase je pravio od prirodnih materijala koje je  pronalazio u obližnjim Šumaricama, gde često ’’ubija vreme’’. Ono što je za običnog prolaznika bila polomljena grana ili opala šišarka, Ivanovom kreativnom oku  bio je detalj za novogodišnju bajku koju je osmislio za svoju terasu.

’’Od svega može da se napravi ukras, kada znate šta želite i imate materijal. Tome dodate  malo lepka, stiropora, žice i farbe i ukrasi se jednostavno sami stvaraju’’  kaže nam Ivan na početku razgovora.

On objašnjava da se od najranijeg detinstva seća  Nove godine kao najlepšeg praznika, dodajući da je u duši još uvek dete, pa je i danas kada ima svoju porodicu, nastavio tradiciju koju je usvojio od roditelja. Kaže, da mu je pravljenje ukrasa pomoglo da ne razmišlja o  propuštenim i izgubljenim poslovima, već naprotiv, da iz svega izvuče nešto korisno i pozitivno.

„Kada sedite u ovakvom ambijentu, ne možete da razmišljate o lošim stvarima. Meni je to i bio cilj, jer sam po prirodi optimističan. Ne možemo  samo da čekamo da se nešto dogodi, već moramo sami da istražujemo sopstvene potencijale, da stvaramo, da  zaposlimo i ruke i misli. Možda neće svaki posao da nam donese zaradu, ali je sve bolje od sedenja i  negativnog razmišljanja’’, iskren je Ivan.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ipak, ovaj fotograf navodi, da je svestan činjenice da je pandemija u velikoj meri pogodila ljude koji se bave njegovom profesijom. Kaže da od marta nije uzeo foto aparat u ruke, jer  ’’apsolutno nije bilo razloga da ga uzima’’, podsećajući da su otkazana  sva slavlja, nije bilo školskog fotografisanja, a nema ni novogodišnjeg.

’’Ja ne mogu i ne želim na celu ovu situaciju sa pandemijom da gledam kao da sam ’izgubio novac’. Jednostavno, ja ništa nisam zaradio, a pošto nisam zaradio, znači, nisam ništa ni mogao da izgubim. Stvar je u tome iz kog ugla posmatrate. Ja ne želim da budem gubitnik u tom smilu i da sad sednem i kukam kako nema posla. Navikao sam da uvek nešto radim, jeste teško da odjednom iz korena promenite svoje svakodnevne obaveze, ali da bi čovek ostao normalan, mora nešto da stvara, čak i ako mu to ne donosi zaradu.  Svi smo različiti i imamo drugačije stavove po pitanju pandemije i gubitka posla, ali ja sam izabrao da ovako razmišljam,’’ uverava nas  Ivan.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Ovaj, kako sam za sebe kaže ’’zanatlija u rukama’’  naglašava da su mu mnogobrojni  sitni poslovi po kući, kao i odlazak u prirodu, pomogli da sačuva zdrav razum i spremno dočeka kraj pandemije. U međuvremenu,  ne krije zadovoljstvo, što je svojim ukrasima na terasi izmamio osmehe komšijama i prolaznicima, koje, kaže, rado prima u dom da se fotografišu,  a ujedno im otkriva i sitne trikove koje je koristio za njihovo pravljenje.

Svoje  novootkrivene veštine podelio je i sa našim portalom. Ivan objašnjava  da je velike ’’snežne grudve’’  napravio od naduvanog balona koji je obmotao žicom, kasnije probušio i izvukao balon, a žicu ofarbao belom bojom i ukrasio lampionima. Jednostavno, jel ’da?

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Za farbanje osušenih grana koje izgledaju kao da su sa novogodišnje razglednice, ovaj fotograf  nam iz sopstvenog iskustva,  ne  preporučuje četku, već sunđer i običnu poludisperziju, dodajući  da se sunđerom dobija efekat ’’napadalog snega’’.

Sve ideje do kojih je došao, objedinio je na terasi, ali i u unutrašnjosti doma u kom živi sa suprugom i dva sina. Iako ne znamo, kakva godina je pred nama, u  jedno možemo da budemo sigurni.   Ivan i njegova porodica, godinu pandemije ispratili su u bajkovitom ambijentu, a njihova terasa će,  u ovim prazničnim danima,  razbijati  monotoniju u inače tmurnoj i slabo osvetljenoj ulici.

 

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare