(FOTO) Vakcinisanje stranih državljana na Sajmu

Društvo 26. mar. 202108:24 > 08:28
Podeli:
Strani državljani u redu na Sajmu FOTO: Jelena Tušup / Nova.rs

U halama Beogradskog sajma u toku je vakcinacija stranih državljana koji su se prijavili preko sistema eUprave.

Kako javljaju naši reporteri s lica mesta, već pre 8 ujutru je red ispred Hale 3 na Sajmu. Vakcinišu se državljani Srbije, ali i građani okolnih država koji su se prijavili preko eUprave.

Najviše je državljana Crne Gore i Bosne i Hercegovine, gde je vakcinacija ili na samom početku, ili još nije ni počela.

Za prijavu stranaca za vakcinaciju protiv korona virusa preko portala e-Uprava u Srbiji, dovoljno je da imaju samo srpski broj mobilnog telefona, objavila je Balkanska istraživačka novinarska mreža BIRN.

Taj portal omogućava i prijavu stranih državljana koji nemaju boravak u Srbiji, te se tako ovih dana mnogi od njih vakcinišu, dok državljani Srbije čekaju da budu pozvani, piše BIRN. BIRN navodi da su to iskoristili mnogi državljani Severne Makedonije koji se vakcinišu u gradovima na jugu Srbije, i da je vakcinacija i za njih besplatna.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Ðerlek izjavio je da su navodi o masovnom vakcinisanju ljudi iz Severne Mekedonije u Srbiji – dezinformacije.

Ðerlek je naveo da za vakcinaciju preko eUprave mogu da prijave stranci koji imaju prebivalište u Srbiji ili su u postupku dobijanja prebivališta.

Komentari

Vaš komentar