Foto: Shutterstock

Iako Kosjerić okružuju planine, žitelji ove opštine ne mogu se pohvaliti zdravim planinskim vazduhom koji bi mogli udisati punim plućima budući da je aplikacija za merenje zagađenja Air Visual pokazala da nivo zagađenosti u ovom gradu iznosi čak 155.

Prema rečima dr Ilije Vukadinovića iz tamošnjeg Ekološkog pokreta najveći zagađivači su industrijska postrojenja, stari automobili i lokalna ložišta tokom zimske sezone.

„Na prvom mestu je Fabrika cementa – najveći industrijski subjekt koji koristi fosilna goriva u tehnici proizvodnje. Pre svega ugalj, povremeno i mazut, koji predstavljaju ogroman izvor, kako štetnih gasova, tako i čestica – PM10“, naveo je doktor za portal Nova.rs.

Vukadinović kaže da zaposleni u Fabrici cementa planiraju početak aktivnosti spaljivanja komunalnog otpada, a jedan od osnovnih ciljeva članova Ekološkog pokreta su usmerene da to spreče i za sada im polazi za rukom.

„Tražili smo ugrađivanje filtera i sprovođenje još nekih radnji koje bi povećale zaštitu životne sredine. Predstavnici lokalne samouprave su mnogo konstruktivniji u našim namerama, ali, nažalost, živimo u takvom vremenu kada nema dovoljno novca“, navodi on.

Foto: Shutterstock

Takođe, kamioni iz pomenutog preduzeća prolaze neposredno pored centra Kosjerića, podižu prašinu i emituju izduvne gasove čime predstavljaju velikog zagađivača životne sredine. Doktor ističe da postoje inicijative da se napravi obilaznica koja bi teretni saobraćaj izmestila iz grada kako bi se odvijao alternativnim putevima.

Međutim to je zastalo zbog novca i nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.

„Kada je u pitanju gradska Toplana, ona funkcioniše na mazut, a članovi opštinske vlasti su uradili projekat da se pređe jednim delom na gas, a drugim na drvnu sečku što su materijali koji stvaraju manje štetnih materija u odnosu na sadašnji energent. Ovom promenom bi došlo da gašenja određenog broja kotlarnica i u javnim ustanovama budući da sagorevaju ugalj i mazut“, objasnio je doktor, dodajući da je urađen je projekat od strane lokalne samouprave, da postoji dobra volja, ali nema novca.

Što se tiče privatnih ložišta, dobar deo stanovništva sada počinje da koristi pelet koji postaje dominantan energent u grejnoj sezoni, ugalj je sveden na minimalnu upotrebu i drvo je tu kao tradicionalni energent, kaže Vukadinović.

Doktor ukazuje da aero-zagađenje sigurno utiče na zdravlje ljudi u Kosjeriću i bolesti respiratornog sistema, naročito u zimskom periodu.

„Povećeva se broj onih koji se javljaju u zdravstvene ustanove jer imaju pogoršanje bolesti, mislim na astmatičare. Imamo i značajan broj maligniteta respiratornih sistema. Da li je direktan uzročnik aero-zagađenje ili ima još nekih faktora to je za širu analizu i raspravu. Trenutno nemamo ni mogućnosti, ni sredstava, ni kadra za to, ali što se tiče uvećanja pacijenata koji imaju već probleme i dolaze u Dom zdravlja – definitivno je uzrok zagađenje vazduha“, zaključio je dr Vukadinović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare