Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Gde je srpska politička scena godinu dana od predsedničkih izbora? Vladajuće stranke progutale su državni aparat i nezavisne institucije, a u planu im je i "slamanje" nezavisnih medija. Dakle, idealna situacija za opoziciju? Avaj, opozicija nam je razjedinjena, jalova i bezidejna. Zvuči preoštro? Dajte jedan kontrargument.

Nova.rs je zato i pokrenula serijal tekstova, svojevrsnu anketu sa renomiranim sagovornicima iz javnog života Srbije, sa jednostavnim pitanjem: Ko je za vas najbolji predsednički kandidat?

Serijal privodimo kraju i slika kandidata polako postaje oštrija.

Ko je za vas najbolji predsednički kandidat? Anketa, peti, poslednji deo

Gordana Suša, novinarka: Vesna Rakić Vodinelić ima osobine Zorana Đinđića

Za novinarku Gordanu Sušu idealan predsednički kandidat bi trebalo da ima obrazovanje i osobine ubijenog premijera Zorana Đinđića. Prema njenom mišljenju, bilo bi poželjno da bude žena.

„U užem izboru su Vesna Rakić Vodinelić i Marinika Tepić“, kaže naša sagovornica. Ona izdvaja  kandidatkinje, jer smatra da su žene nekada racionalnije i efikasnije u rešavanju nekih stvari.

Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta: Da smo pristojna zemlja – Bojan Pajtić

„Najpre bi trebalo videti kako je raspoloženje. Treba biti pragmatičan i razmišljati ko je taj koji može da dobije na izborima predsednika Vučića. To bi svakako trebalo da bude neka nestranačka ličnost koja bi mogla da dobije podršku onog dela političke scene koji se zove opozicijom. Moje lično mišljenje je da sada treba raditi na zajedničkoj platformi koja bi okupila sva građanska udruženja i NVO i tu iznedriti jednog kandidata koji bi mogao nešto da promeni. Još uvek ne mogu da kažem ko bi to mogao da bude. Što se tiče političara, nedavno sam slušao Bojana Pajtića. Ja ga ne znam lično, ali ono što sam slušao od njega u njegova poslednja 3, 4 intervjua – da smo pristojna zemlja mislim da bi on mogao da bude jedan ozbiljan kandidat.“

Bojan Pajtić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Predrag Koraksić Koraks: Grigorije ili Marinika

“Mislim da bi dobri kandidati bili Marinika Tepić ili vladika Grigorije. Oni imaju snage da uzdrmaju ovaj režim, a za Grigorija verujem da bi bio dobar kandidat zato što bi mogao da povuče i ohrabri vernike da glasaju”, rekao je za Nova.rs naš proslavljeni karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

Zoran Gavrilović, direktor BIRODI: Milan St. Protić ima šanse da pobedi Vučića

„Tu treba gledati ne samo simpatije, već i ko ima šanse da pobedi Vučića. Nosim se mišlju da bi to mogao biti Milan St. Protić. On jeste sa desne strane, koja meni nije bliska, ali ima demokratsku političku kulturu i zna šta je vladavina prava. A mislim da bi mogao da uđe u biračko telo SNS, koje je zaključano. Nama zaista treba neki novi Koštunica, jer je biračko telo SNS desno orjentisano i njih treba privući. Osim njega, mislim da bi dobar kandidat za predsednika bio i Rodoljub Šabić. Napravio je ni iz čega instituciju koja je postala simbol borbe za državu. Zna šta je država i šta su ovlašćenja predsednika.

Aida Ćorović, aktivistkinja: Volela bih da vidim Vesnu Rakić Vodinelić

„Meni je uvek problem kada govorimo o ličnostima. Nas je to i dovelo ovde gde smo. Nama treba promena vrednosti. Ja bih lično na tom mestu volela da vidim Vesnu Rakić Vodinelić. Važno je, međutim, reći da kada govorimo o kvalitetnim ljudima, oni mogu vrlo brzo i lako da budu upropašćeni ako nema kvalitetnu podršku i ako nema promene paradigme. Ništa ne znači ako imamo jednog vođu, jednog čoveka kojeg svi sledimo. Svaki građanin treba da bude aktivni građanin, Od najmanje jedinice u mesnoj zajednici. Treba da se aktiviramo, da imamo inicijativu, da tražimo odgovornost političara za to kako troše naš novac“.

Jelena Lengold, književnica: Majić državu vratio građanima

„Moj kandidat bio bi sudija Miodrag Majić. On bi tačno znao šta su njegove nadležnosti, a šta ne, i verujem da se ne bi mešao u posao premijera i resornih ministara. Čini mi se da ima dovoljno harizme i profesionalnog iskustva, veoma je obrazovan i komunikativan, a takođe poseduje lično dostojanstvo. Ja bih se osećala sasvim dobro da me takav čovek predstavlja u svetu, a istovremeno bih bila sigurna da bi u zemlji donosio pravedne odluke.

I najvažnije: on bi državu vratio građanima Srbije.“

Miodrag Zec Foto: Zoran Lončarević

Draža Petrović, glavni urednik „Danasa“: Imam dva, nijednog na „ić“

Moja dva kandidata se ne prezivaju na ić, ali su odlični za predsednika Srbije. Najpre, dobar protivvučićevski predsednički kandidat za izbore 2022. godine je profesor Miodrag Zec. Em je najduhovitiji univerzitetski profesor kog sam upoznao, em priča narodskim rečnikom, em ume svašta zanimljivo da nam saopšti čak i o dosadnoj ekonomiji, em tabloidi ne mogu da ga provuku kroz toplog zeca, ne samo zato što se preziva Zec, već ima savršeno čistu biografiju.

Ako profesor Zec bude odbio, svakako bi valjalo ubediti Nikolu Koju, mislim da bi on bio ubedljiv političar jer je takav i glumac. Pokazalo se da je iskreni protivnik Vučića i još iskreniji borac za bolju Srbiju, pošto je mogao da sedi i ćuti, ali ipak se pobunio za razliku od mnogih svojih kolega. Široke mase ga odlično poznaju, ima šta da kaže i dobar je lik.

Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda: Grigoriju ne vidim manu

„Za vladiku Grigorija. Mislim da je taj čovek najvredniji, visokog znanja. Nema veze što je sveštenik – ima pravo da glasa, a ako ima pravo da glasa – ima pravo i da bude biran. Podržavam ga, bio bi najbolji, ako pristane. Da li će pristati ne znam. Za sada mu ne vidim ni jednu manu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare