Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Gde je srpska politička scena godinu dana od predsedničkih izbora? Vladajuće stranke progutale su državni aparat i nezavisne institucije, a u planu im je i "slamanje" nezavisnih medija. Dakle, idealna situacija za opoziciju? Avaj, opozicija nam je razjedinjena, jalova i bezidejna. Zvuči preoštro? Dajte jedan kontrargument.

Zapeli smo svi zajedno – i vlast koja ne zna šta će sa viškom glasova i manjkom kadrova; i opozicija koja je sabijena u ćošak; i svi mi ostali koji smo se stisli između čekića i nakovnja, EU, Rusije i Amerike, kosovskog čvora i koronavirusa.

U susret prvom rođendanu portala, Nova.rs objavljuje seriju tekstova u kojima anketiramo javne ličnosti – ljude od integriteta i sa renomeom – koji predlažu svog predsedničkog kandidata. Ime onog kandidata koji bude imao najveću podršku među njima objavićemo u nedelju 28. februara, na naš prvi rođendan.

Indikativno ili ne, ali u prethodna tri dela ovog serijala kao naročito atraktvni kandidati izdvojilo se nekoliko dama. Je li vreme da Srbija dobije predsednicu?

Ko je za vas najbolji predsednički kandidat? Anketa, deo četvrti

Milan St. Protić: Moj izbor je Vladimir Kostić

“Oduvek sam bio protiv direktnog izbora predsednika. Kad sam učestvovao u radu na promeni Ustava Srbije, moj predlog je bio da se predsednik bira u parlamentu, ako već nismo monarhija. A ako bih morao da kažem, nek bude Vladimir Kostić.

Da se razumemo, ja njega ne kandidujem, ali bih voleo da kandidat bude neko kao što je on. U pitanju je osoba od integriteta, veoma obrazovan, odnosno čovek koji ima svoje mišljenje, nezavisno od toga kako reaguje javnost. Koliko ga ja poznajem, on nije čovek koji vlast. Za takvo mesto mora da bude baš takav čovek”, rekao je Milan St. Protić.

Vesna Mališić, urednica u NIN: Vesna Rakić Vodinelić – hrabra, pametna, odvažna

„Vesna Rakić Vodinelić. Žena liberalne orijentacije, demokrata. Osoba koja poštuje procedure. Hrabra, pametna, odvažna. Sa autoritetom koji proizilazi iz znanja i zvanja. Ona bi bila moj idealni kandidat za predsednika. Ne vidim da bi bilo ko, ko se danas nalazi na političkoj sceni, načinio veću štetu demokratiji nego što je to napravio aktuelni predsednik. Možda bi manje puteva izgradio, ali bismo možda bili pristojnija zemlja. Ako biram između puteva i toga da smo demokratska zemlja sa slobodama i ljudskim pravima, ja bih pre izabarala da budemo sa manje puteva, a sa više  demokratije“.

Vesna Rakić Vodinelić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Kulturolog Ratko Božović: Damu za predsednika

„Čini mi se da je trenutak da dama bude izabrana za predsednika države i ja predlažem Vesnu Rakić Vodinelić. Dame su pravednije i hrabrije od muškaraca i čini mi se da, kada je reč o Vesni, ima manje prostora da je onaj koji o svemu odlučuje stavi u pogon opstrukcije i demonizacije, jer mu je bila profesor. Ona se razume u pravo, ima pravdoljubivo srce i lucidnu misao. Nju vidim kao vrednost po profesionalnim, ljudskim i moralnim osobinama“.

Novinar Boško Jakšić: U fokusu ekonomija, zato je najbolji Dejan Šoškić

„Koliko god mi ovde živeli u zlatnom dobu i ostvarivali neke rezultate oko te finansijske konsolidacije, jako skupo se to plaća. Nama nije rečeno kojom cenom mi plaćamo te uspehe i konsolidacije. Tu bi bila neophodna jedna intervencija. Čini mi se da Dejan Šoškić, kao bivši guverner NBS i kao čovek od ugleda, kao jedan smireni čovek, koji ne deluje konfliktno, ima sve kvalitete za jednu takvu poziciju. Sa te pozicije bi mogao, u onoj meri u kojoj mu predsednička funkcija dozvoljava da utiče, pre svega, na jednu ekonomsku razumnost. Zato bi on bio moj kandidat“, obrazlaže Jakšić. On napominje da je reč isključivo o njegovom ličnom predlogu, datom bez konsultacija sa Šoškićem.

Vladimir Kostić Foto:Zoran Mrđa/FoNet

Profesor Filozofskog fakulteta Slobodan Cvejić predlaže Vladimira Kostića

„Mislim da Srbiji treba kandidat sa određenim osobinama koje će omogućiti reintegraciju društva, povećanje solidarnosti, obnovu nekih moralnih vrednosti. Srbiji treba kandidat koji je pomiritelj i ujedinitelj, koji će omogućiti da se prevaziđu ove poslednjih godina narasle podele i konflikti u društvu, čovek koji će afirmisati vrednosti poštenja, vrednoće, obrazovanja… Ja vidim jednog kandidata koji ima te soobine i koji je ujedno nestranačka ličnost, što je takođe, mislim, na narednim izborima važan kriterijum, a to je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti prof. dr Vladimir Kostić“.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare