Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Gde je srpska politička scena godinu dana od predsedničkih izbora? Vladajuće stranke progutale su državni aparat i nezavisne institucije, a u planu im je i "slamanje" nezavisnih medija. Dakle, idealna situacija za opoziciju? Avaj, opozicija nam je razjedinjena, jalova i bezidejna. Zvuči preoštro? Dajte jedan kontrargument.

Zapeli smo svi zajedno – i vlast koja ne zna šta će sa viškom glasova i manjkom kadrova; i opozicija koja je sabijena u ćošak; i svi mi ostali koji smo se stisli između čekića i nakovnja, EU, Rusije i Amerike, kosovskog čvora i koronavirusa.

U susret prvom rođendanu portala, Nova.rs objavljuje seriju tekstova u kojima anketiramo javne ličnosti – ljude od integriteta i sa renomeom – koji predlažu svog predsedničkog kandidata. Ime onog kandidata koji bude imao najveću podršku među njima objavićemo u nedelju 28. februara, na naš prvi rođendan.

Ovaj serijal i izbor su naš skromni doprinos pokretanju dijaloga i diskusije pred izbore sledeće godine. Ako vam se učini da taj proces izgleda kao guranje stare „lada nive“ koja šlajfuje u bljuzgi negde podno Kosmaja – to nije razlog da od njega odustanemo. Upravo suprotno: pomozite, pa da poguramo zajedno.

Ko je za vas najbolji predsednički kandidat? Anketa, deo prvi

Bojan Pajtić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu

“Novak Đoković. On je trenutno jedini ko ima dovoljno resursa i čiji su ugled i prepoznatljivost izuzetno veliki. Đoković ima demokratsku, internacionalnu dimenziju, ali prepoznaje nacionalni interes. Njemu, naravno,neće pasti na pamet da se kandiduje, posebno sad kad je u naponu snage. Mislim da drugi kandidati nemaju toliko veliku podršku i popularnost, te stoga bi teško imali neke šanse, čak i da uđe u drugi krug”, rekao je za Nova.rs Bojan Pajtić.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Brownbill

Vladeta Janković, književnik, političar, bivši ambasador

„Možda doktor Zoran Radovanović. Pokazuje punu meru integriteta, stručnosti, koja je povezana sa čvrtsim karakterom. Pritom, dobro artikuliše ono što ima da kaže. Ne vuku se za njim nikakvi repovi, nije korumpiran. Kad se sve sabere, on bi bio, ja mislim, vrlo dobar predsednički kandidat. Pri čemu, ja duboko verujem u Ustav koji je odredio ovlašćenja predsednika takva kakva su. On ne može biti odlučujući faktor u državi, on je samo predstavlja, on je simbol, a vlast je na Vladi i Skupštini. I to je ono u što ja verujem. Kad je reč o ličnostima, čini mi se da je dr Radovanović jedan profil koji bi odgovarao“.

Biljana Stojković, profesorka Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu

„Po meni bi idealan predsednički kandidat bio Božo Prelević kao osoba koja ima neko političko iskustvo, kao osoba koja nije pristajala na kompromise odmah posle 2000. godine.To je osoba koja ima svoje principe i ne pristaje na kompromise koji ne vode državu na pravu stranu, dakle koja ima neku viziju države kao slobodne i demokratske zemlje, uz veliko iskustvo koje ima i u svojoj profesiji i u društvenom angažmanu.

Miodrag Majić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

Vladislav Bajac, pisac i izdavač, osnivač „Geopoetike“

Imam dva kandidata. Prvi je profesionalni političar, to je Marinika Tepić. Ona je iskusna, a za ovu našu situaciju je važno da to bude neko iskusan. Strašno je važno i to što je uporna, hrabra, rečita, obrazovana, vaspitana. Rečnik koji koristi je izvanredno tolerantan, ali to ne znači da popušta u činjenicama.

Drugi kandidat bio bi Miodrag Majić. On nije političar, ali i mimo svoje struke pokazuje potrebu za opštom pravdom. Nije nevažno ni to što je socio-politički šarmantan, a svestan je svega oko sebe. Iako je izjavio, čini mi se, da nije zainteresovan da se profesionalno bavi politikom, on bi takođe bio takođe moj izbor.

Zajednički imenitelj im je to što su oboje na posredan način vezani za književnost Marinika je završila Filološki fakultet, ona je lingvista, a Majić je, između ostalog, i pisac. Meni je i to važno jer i sam imam veze sa književnošću, i kao izdavač, i kao pisac.

Foto: Zoran Lončarević

Dejan Žujović, pulmolog

„Vladika Grigorije. Zato što je vreme da ova zemlja krene normalnim putem, vreme je za normlanu Srbiju i mislim da nas je dovoljno da takav jedan cilj postignemo svi zajedno. On je čovek sa obe noge na zemlji koji poseduje razum koji je neophodan i dobro srce, koje je takođe neophodno“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare