Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Godinu dana uoči predsedničkih izbora, u situaciji gde je vladajuća koalicija preuzela sve poluge moći i gde se jedna osoba pita gotovo za sve, ime čoveka koji bi mogao da stane na crtu vlasti još uvek je negde u magli. Stoga, portal Nova.rs nastavlja sa anketiranjem javnih ličnosti, ljudi od integriteta i sa renomeom, koji predlažu svog predsedničkog kandidata.

Pročitajte još...

Gde je srpska politička scena godinu dana od predsedničkih izbora? Vladajuće stranke progutale su državni aparat i nezavisne institucije, a u planu im je i „slamanje“ nezavisnih medija. Dakle, idealna situacija za opoziciju? Avaj, opozicija nam je razjedinjena, jalova i bezidejna. Zvuči preoštro? Dajte jedan kontrargument.

Zapeli smo svi zajedno – i vlast koja ne zna šta će sa viškom glasova i manjkom kadrova; i opozicija koja je sabijena u ćošak; i svi mi ostali koji smo se stisli između čekića i nakovnja, EU, Rusije i Amerike, kosovskog čvora i koronavirusa.

Koga su predložili naši sagovornici prethodnog dana kao idealnog predsedničkog kandidata, pogledajte ovde.

Ko je za vas najbolji predsednički kandidat? Anketa, deo drugi

Pisac Milisav Savić: Moj izbor je Ljubomir Simović

„Vreme je da se na Andrićev venac useli pesnik. Da unese malo vedrine, radosti i pameti. Pesnik na koga mislim izrastao je iz najboljih tokova srpske, ali i evropske kulture. O svom narodu napisao je najlepše stihove, i one slavljeničke i one rugalačke. Nije se libio da kaže da smo u svojoj istoriji imali velikih i pametnih ljudi, ali i ništarija i zlotvora. Da smo se uzdizali do nebesa, ali i padali u najgori kal. U poodmaklim godinama je, no misli i reči su mu mladićke. Čvrsto veruje da se svet može promeniti nabolje, naravno uz pomoć pesnika, malu ali časnu. Svojom predsedničkom pozicijom neće se okoristiti, sasvim je zadovoljan onom pesničkom, večnom, bez ograničenog mandata. Ime mog predsedničkog kandidata je – slutite – Ljubomir Simović“, smatra Savić.

Ljubomir Simović, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Košarkaški trener Duško Vujošević: Novaka Đokovića treba pripremiti za predsedničkog kandidata

„Naravno da je važna i ličnost, ali presudno je da li će da se vrate rad i red ili neće. Ako se to ne desi. Džaba sve. Lično, meni se sviđa Marinika Tepić, poštujem i većinu stvari koje radi ‘Ne davimo Beograd’. A ja bih, u nekoj perspektivi spremao Novaka Đokovića. On će svuda biti onakav kakav je na terenu. Ne sad, naravno, jer politika je zanat, pa ga je potrebno pripremiti, ako on ima volju za to uopšte. Svi znaju šta on ima, šta poseduje – karakter, poštenje, pare… Pobednički duh. To je to“, poručio je proslavljeni košarkaški strateg.

Foto: EPA-EFE/JAMES ROSS

Dramaturškinja Sara Radojković: Volela bih da vidim Nebojšu Zelenovića kao predsedničkog kandidata

„Nebojša Zelenović je osoba koju bih volela da vidim kao predsedničkog kandidata zato što je čovek normalan i razuman. Ima rezultate na lokalu, u politici je duže vreme i nije se kompromitovao. Novo je lice na republičkom nivou.Trudi se da daje konkretne predloge i insistira na transparentnosti. Svestan je da je siromaštvo jedan od najvećih, ako ne i najveći, srpski problem. Ne očekujem nikakve momentalne rezultate, ali mislim da kad se pojavi neko takav on može biti dobra referentna tačka da se podsetimo kako normalnost izgleda“, rekla je dramutrškinja Sara Radojković.

Nebojša Zelenović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta: Dekan Šumarskog fakulteta je moj kandidat

„Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta je moj izbor zato što ne pripada nikome i  zato što je slobodan čovek. Mislim da bi pojava jedne političke opcije, koja pre svega orjentisana na zaštitu životne sredine,  izazavala ozbiljne tektoske poremećaje u ovom ništavilu u kom imamo državu i u kojoj nemamo ni vlast, ni opoziciju“, rekao je Ćuta.

Psiholog Žarko Trebješanin: Vladika Grigorije je dobar kandidat, jer je pošten čovek

„Mislim da ima veliku opštu podršku, a nema previše onih koji su protiv. Može da ujedini puno ljudi. Odličan je kanditat, pošten čovek, koji nije običan političar, politikant“, naveo je Trebješanin.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar