Ilustracija. Foto: Shutterstock

Užasavajući snimak gde kamion izbacuje fekalije u Dunav juče je zgrozio Srbiju, ali ovaj problem nije nov. Prema rečima naših sagovornika, ekološka katastrofa dešava se godinama i za sada nema rešenja dok se ne napravi sistem otpadnih voda.

Šokantni snimak izbacivanja fekalija objavljen je juče na Instragram stranici Eko straže, ali problem postoji već godinama i očigledno niko nema nameru da ga reši.

Predsednik Udruženja „EKO-Pančevački rit“ Zoran Janković potvrdio je za Nova.rs da Beograđani imaju ovaj problem godinama, te da je on praktično „nerešiv“.

„To je dugogišnji problem koji muče Beograđane i smatram da je to nemoguće rešiti. Možemo samo da budimo svest, ali verujte problem je ogroman. Tamo na svakih pet minuta dolazi nova cisterna koja donosi fekalije”, rekao je Janković za Nova.rs.

On ističe da sve fekalne cistirne sa opštine Palilula dolaze i tu izlivaju ovaj materijal, te da je moguće da stiže i iz Zemuna.

“Ko god hoće dođe i legalno istrese u Dunav. To se ne naplaćuje i jednostavno nemaju drugo rešenje, dok se ne uradi sistem za preradu otpadnih voda. Često čujemo nagoveštaje da će se to uraditi, ali problem ostaje nerešiv. Istu ovakvu situaciju imate u Novom Sadu, oni nemaju jednostavno gde”, nastavlja predsednik Udruženja “EKO-Pančevački rit”.

Na naše pitanje kako na ovo reaguje Dunavska komisija, te da li ovo ispunjava bilo kakav ekološki standard, Janković kaže da se podrazumeva da ne ispunjava.

„Austrija zna sve ovo, jer je zadužena za dunavski sliv. Dali su silna sredstva da se ovo reši, kako bi se napravio sistem za preradu otpadnih voda, ali u pitanju je preskupa investicija. Vi imate 26 kolektora od ulaska do izlaska u Beograd, na dva metra cevi, koji izbacuju fekalije u Dunav“, naglasio je on.

Rešenje, izgleda, daleko

Janković ističe da ovo pitanje prevazilazi gradski nivo, te da je za problem nadležno resorno ministarstvo.

„To rešava Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Mi imamo garancije da će se problem rešiti, jer ovaj snimak „Eko straže“ jeste prioritet u rešavanju problema. Ali, vidite, svi to znaju, nije tajna, ali rešenje je izgleda daleko. Tamo cisterne kada dolaze, nekada budu u gužve pa ne mogu da stignu da izbace na vreme. Kada cisterne dođu, samo ih evidentiraju I nikome ništa“, rekao je Janković.

Bojan Simišić iz Eko straže kaže za Nova.rs da je u pitanju najzagađeniji deo Beograda, ali deli mišljenje da se rešenje ne nazire još uvek.

„Taj problem traje preko 30 godina, za sada očigledno nema rešenja. To jednostavno mora da se reši, iako je ovaj problem nekako ušuškan, udaljen i nije previše izložen javnosti. Vi imate situaciju da gradite metro, a fekalije izlivate u reku. Naše reke su protočne kanalizacione cevi, a Beograd je jedina prestonica na Dunavu gde se fekalije izlivaju u reku. Za ovo je direktno odgovorna gradska vlast i niko drugi“, kazao je Simišić za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare