Fakultet dramskih umetnosti Foto:N1

Fakultet dramskih umetnosti oštro je protestovao zbog netačnih podataka i zlonamernih insinuacija navedenih u pojedinim medijima pod naslovom "Bura na Fakultetu dramskih umetnosti: Biljana progoni Biljanu".

Sa fakulteta poručuju da je netačno da je predsednica Studentskog parlamenta zatražila da se profesorka Biljana Mašić „pošalje na Etičku komisiju i da se udalji sa fakulteta jer podržava supruga-silovatelja“.

„Na redovnoj sednici Nastavnog veća jesu, međutim, od strane Studentskog parlamenta iznete brige i uznemirenost studenata i studentkinja različitih nivoa studija zbog neposredne i direktne uključenosti profesorke Mašić u proces suđenja njenom suprugu Miroslavu Aleksiću i njene medijske eksponiranosti u ovom slučaju. Imena studenata i studentkinja koji su se tim povodom obratili Studentskom parlamentu nije javno zatražio profesor Srdan Golubović, koji i ne učestvuje u radu Nastavnog umetničko-naučnog veća, već profesor dr um. Srđan Karanović, šef Katedre za glumu FDU“, navodi se u saopštenju i dodaje da imena nisu javno saopštenja zbog zabrinutosti članova parlamenta da bi to moglo da utiče na njihov tok studija.

Kažu da prodekanka Ana Martinoli jeste podnela ostavku na svoju poziciju, a njen zvaničan dopis dostavljen je Dekanu, svim članovima i članicama Nastavnog veća, kao i Sekretaru FDU uobičajenim kanalima poslovne komunikacije, ne sms porukom.

„Tekstu ostavke se, međutim, ni na jedan način ne navodi, niti sugeriše da je razlog želja da se izbegne saradnja sa profesorkom Biljanom Mašić, kako to netačno navode pomenuti tekstovi, niti se pominje bilo koja druga veza ostavke prodekanke sa slučajem Aleksić. Konačno, profesorka Biljana Srbljanović nije članica Nastavnog veća, te nije prisustvovala pomenutoj sednici. Kao kolumnistkinja, profesorka Srbljanović i inače iznosi svoje mišljenje o mnogim tabu temama ovog društva, pa tako i o slučaju Aleksić koji mesecima potresa čitavu javnost i naš fakultet“, navodi se dalje i dodaje.

„Kao i do sada, svi materijali vezani za rad Fakulteta dramskih umetnosti, od zapisnika sednica Nastavnog veća do internih dopisa koji mogu biti od interesa javnosti, dostupni su na uvid svim zainteresovanim stranama i njima lako mogu utvrditi namere obmanjivanja i dezinformisanja koje su ovi mediji učinili svojim tekstovima“, podvlače sa FDU.

Sa fakulteta poručuju da dodatno zabrinjava činjenica da se kao izvor netačnih informacija navodi sagovornik sa FDU.

„Time se sugeriše da sa samog Fakulteta potiču u potpunosti izmišljeni podaci i tumačenja, a to kao posledicu ima ne samo urušavanje kredibiliteta cele naše institucije, već i zastrašivanje Studentskog parlamenta i svih članova i članica našeg kolektiva da slobodno i otvoreno govore o delikatnim moralnim i etičkim problemima sa kojima smo suočeni. Verujemo da je cilj plasiranja ovakvih tekstova i iznošenja ovakvih neistina upravo ućutkivanje Fakulteta dramskih umetnosti i njegovih profesora i profesorki, te uskraćivanje slobode govora na temu slučaja Aleksić“, navodi se u objavi i dodaje se:

„Naglašavamo da Fakultet dramskih umetnosti u svim svojim aspektima delovanja bezrezervno poštuje zakone, a u skladu sa njima i prava i obaveze svih zaposlenih. Istovremeno, podsećamo da rad i angažovanje svih nastavnika i saradnika moraju biti utemeljeni ne samo u zakonskim, već i u čvrstim moralnim, etičkim i pedagoški odgovornim načelima, a da je prema njima odgovoran svaki pojedinac posebno.Fakultet dramskih umetnosti će u ovom i svim sličnim pokušajima da se javnost obmane, a integritet studenata i reputacija zaposlenih na FDU ugroze, reagovati svim dostupnim pravnim sredstvima“, zaključuje se u objavi.

Bonus video: Ko su žene novog doba? – gošće Nataša Miljković i Biljana Srbljanović

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare