Nova rs karavan stigao je na svom proputovanju Srbijom u Kragujevac, centralni i najveći grad Šumadije, prema zvaničnim statističkim podacima o prosečnoj plati, bolje stoji od većine gradova i opština u Srbiji, ali i pored toga, građani jedva preživljavaju. U porastu je broj ljudi starijih od 50 godina koji se prijavljuju na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, a od 23.000 nezaposlenih u celoj Šumadiji, 14.000 je iz Kragujevca.

Samo u avgustu ove godine na evidenciju nezaposlenih prijavilo se preko 1.000 bivših Fijatovih radnika, koji su zbog prelaska na električni model automobila ostali bez posla.

Prema zvaničnim statističkim podacima, prosečna plata Kraguječvana u julu je iznosila 70.510 dinara, ali je za veliku većinu građana taj prosek nedostižan. Većina preživljava uz pomoć dobre stare srpske discipline nazvane „ekonomsko rastezanje“.

Nekadašnji privredni centar bivše Jugoslavije sada prosek vuče iz javnog sektora

Kragujevac je univerzitetski i zdravstveni centar regiona, pa prosek vuku zaposleni u javnom sektoru. Ipak i pored velikog broja radnika, koji zaradu dobijaju iz republičkog budžeta, kragujevačka prosečna primanja pretekle su neke, mnogo manje opštine u Srbiji kao što su Bor, Majdanpek, Lajkovc ili Pančevo.

Kragujevac je, svojevremeno bio poznat kao privredni centar bivše Jugoslavije, sa gigantima poput fabrike automobila ‘’Zastava’’, fabrike galovih lanaca ‘’Filip Kljajić’’, industrije mesa ‘’Crvena zvezda’’ i tekstilne industrije ‘’22. decembar’’.

Ove fabrike izvoziile su širom sveta, a od nekadašnjih pogona u kojima je radilo na desetine hiljada ljudi, danas su ostale ruinirane zgrade.

PROČITAJTE JOŠ:

Izuzetak je, fabrika automobila, koju je kupio italijanski Fijat, ali je u najnovijoj transformaciji proizvodnje, od 2.000 zaposlenih, Fijat zadržao samo 500 radnika.

Glavni izvozni gotovi proizvodi iz Kragujevca danas su tramvaji iz fabrike ‘’Simens’’ i nameštaj ’’Forma ideale’’, ali iz centra Šumadije u svet odlaze i poluproizvodi, među kojima prednjače delovi za automobilsku industriju kineske kompanije ’’Jang Feng’’.

Kragujevčani se ipak slažu da je realan prosek njihovih primanja negde oko 3 stotine eura, a kako se snalaze od prvog do prvog krpeći kućni budžet ni sami ne znaju.

Penzioneri kao četvtina populacije Kragujevca

Kragujevac je četvrti grad po veličini u Srbiji, a prema popisu iz 2011. imao je 180.000 stanovnika. Od toga broja u gradskom podrućju je nešto preko 150.000 dok ostatak živi u selima koja teritorijalno pripadaju gradu. Prema zvaničnim podacima Fonda PIO za jun ove godine, u Kragujevcu je od ukupnog broja stanovnika 43.294 penzionera, dakle, skoro četvrtina populacije, a njihova prosečna penzija za isti mesec iznosila je 28.002 dinara.

BONUS VIDEO: Rekonstrukcija kragujevačke tržnice – treća godina beznađa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare