Foto:N1

Istoričar Milovan Pissari i predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević istakli su u"Novom danu" na N1 da ekstremna desnica jača u našoj zemlji, ali i čitavoj Evropi, kao i da je vlast odgovorna za sprečavanja delatnosti ovakvih organizacija.

„Ekstremna desnica u našoj zemlji jača onoliko koliko joj dozvole organi vlasti. S vremena na vreme ona se koristi da se skrene pažnja sa nekog većeg ili značajnijeg pitanja kojih u ovoj zemlji ima na pretek. Služi i da se skrene pažnja sa pravih problema, recimo da u Srbiji postoje mnogo gore političke opcije nego što je to vlast. Ovakve svari vlast koristi kao ‘ventil’, da pokaže inostranim partnerima šta bi moglo da se desi ako bi se izgubila kontrola nad svim društvenim aspektima“, rekao je Radosavljević za N1.

Kako je kazao, akcije ekstremne desnice su brižljivo planirane, i usmerene su ka „ranjivim“ segmentima društva.

„U ranjive segmente društva sve više spadaju i kritički intelektualci, delovi nevladinog sektora, kao i mediji“, smatra on.

Pissari navodi da su sve neonacističke i neofašističke organizacije dobro povezane na teritoriji cele Evrope.

„Trebalo bi da govorimo o jačanju desnice u Evropi, a ne da gledamo šta se dešava pojedinačno u našoj zemlji. U Grčkoj je organizacija „Zlatna zora“ proglašena kriminalnom organizacijom, i to bi trebalo da se dešava i u ostalim zemljama“, smatra on i dodaje da zakonski akti o sprečavanju ekstremno desničarskih aktivnosti postoju svuda, ali je „drugačije u praksi“.

„U praksi vidimo da postoji tolerisanje tih grupa, kao i podrška tim grupama“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, nasilje je zajedničko za sve fašističke grupe, a da su u Srbiji nasilje i agresivnost potpuno normalne pojave.

„Pogotovo kada je nasilje motivisano etničkim razlozima. Pre desetak dana se desio napad na bračni par Roma i ne znam šta je strašnije u tom napadu. Ti Romi su napadnuti u autobusu, ceo autobus je ćutao, samo jedna osoba je ustala da ih brani, i kada su izašli i prijavili slučaj, policijska patrola je pustila tog čoveka. Taj čovek je iskoristio stereotipe da su mu ukrali novčanik, i on je pušten“, podseća Pissari.

Antifašizam se planski potiskuje

Radosavljević je napomenuo da se antifašizam od devedesetih godina u našoj zemlji planski potiskuje.

„Vlade rade na zatiranju atifašizma, onoga što je bilo najsvetije. Da naše bezbedonosno službe zaista rade, one bi se borile protiv ovakvih grupacija. Umesto da manje prate opoziciju i kafanske tazgovore, bilo bi doboro da se veliki deo tih službi okrene prema problemima koji zaista postoje. Na taj način bi štitili prave vrednosti“, istakao je on.

Govoreći o akcijama ekstremnih desničara u našoj zemlji, Pissari ističe da ih je dosta, i napominje da mnogi napadi, pogotovo na Rome, nisu ni prijavljeni nadležnim organima. On podvlači da je u našoj zemlji u poslednje vreme popularno prekrajanje istorije.

„Mnogi ovde misle da su istoričari, a u stvari nisu. Istorija je ovde svedena na kafanske razgovore, i zbog toga svi misle da znaju sve. Zato i proizilazi ta priča da su zločinci pretvoreni u antifašiste“, smatra on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram