Foto: Projekat SuperModel

U Šapcu će se sutra održati humanitarna vožnja pod nazivom "Daj pedalu raku - Šabac", posvećena ženama koje se bore protiv raka dojke, u mesecu borbe protiv ove opake bolesti. Aktivistkinja Marija Ratković, objavila je na svom Fejsbuk profilu da su umetnički radovi, posvećeni osnaživanju devojčica i žena, uništili huligani. Grupa njih, za koju ona veruje da pripada desničarskim pokretima, preko murala je nacrtala četiri slova S.

Ratković je napisala da je sutrašnja vožnja posvećena ženama koje se bore protiv raka, a učešće grada Šapca u vožnji inspirisano je radom Andree Damnjanović, učenice Srednje škole primenjenih umetnosti, i radovima učesnica radionice Kombinart na projektu SuperModel posvećenom osnaživanju devojčica i žena.

„Njihovi radovi su inspiracija za nas odrasle – a izdvojio se rad žene herojke, koja je prošla hemioterapiju i ostala bez kose i jedne sise, ali je hrabra i prelepa super junakinja – ta žena je postala zaštitno lice naše akcije“, napisala je Marija.

Upravo sam primila vest koja me je šokirala. Vi znate da mi sutra vozimo vožnju Daj pedalu raku – Šabac posvećenu ženama…

Posted by Marija Ratkovic on Петак, 02. октобар 2020.

Foto: Projekat SuperModel

Ona je naznačila da su danas huligani na mural iscrtali oznaku četiri S, te da nema sumnje da su u pitanju huligani koji odavno divljaju po Šapcu.

„Odvratni ljudski otpadi, još jednom su pokazali da mrze žene, posebno ranjive, da se zalažu za destrukciju i smrt, a to pravdaju patriotizmom. Oni su sramota za naš grad, za našu zemlju i želim na ovom primeru da pokažem da nacionalizam nije nikakva ljubav za svoju zemlju, ni za narod, već užasna pošast koja crnim sprejem uništava lica koja su 4 devojčice naslikale“, navela je Marija.

Foto: Projekat SuperModel

Ona je zaključila da će umetnost živeti večno i poslala snažnu poruku.

„Uradićemo bolje i snažnije murale, mnogo više murala svuda, slikama hrabrih žena muškaraca i dece prekrićemo vaš primitivizam, pobedićemo nasilje i svi će znati ko voli svoj grad, svoj narod i zemlju!!! Domovina se brani lepotom!“, napisala je hrabra Marija.

Na linku ispod možete pogledati video čitave akcije:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare