Ekoloski ustanak i meštani Malog Izvora protiv kamenoloma
Ekološki ustanak i meštani Malog Izvora protiv kamenoloma Foto:Ekološki ustanak

Danas su se meštani Malog Izvora organizovali protesno okupljanje zbog izgradnje kamenoloma koji se planira tik uz njihova imanja i kuće

Grad Zaječar je doneo odluku o ranom javnom uvidu za kamenolom u selu Mali izvor – bez poštovanja zakonske procedure. Naime, građanima je samo zalepljeno na mesnoj kancelariji obaveštenje sa grafičkim prikazom bez obezbeđenog tekstualnog dela i bez stručnog lica koje bi dalo objašnjenje građanima.

U blizini ovog kamenoloma je zaštićeno područje Stara planina, IBA područje, Emerald područje. Studija o proceni uticaja na životnu sredinu nije urađena i teško da će moći da obezbede zaštitu prirode i stanovništva, a otvaranje kamenoloma se uveliko najavljuje.

Investitor Mineral d.o.o. Beograd čiji je 100% vlasnik STRABAG AG se ne oglašava po ovom pitanju.

Ekoloski ustanak i meštani Malog Izvora protiv kamenoloma
Ekološki ustanak i meštani Malog Izvora protiv kamenoloma Foto:Ekološki ustanak

Protest je organizovao učitelj Slobodan Petrović – učitelj u lokalnoj školi, koji je govorio na skupu zajedno sa Vladimirom Krstićem etnologom iz tog kraja. Okupljenima su se obratili i aktivisti Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta i Danijela Nestorović.

Ekološki ustanak neće dozvoliti da se dinamitom uništava imovina ljudi, i staće u odbranu prava na život i rad svih građana, koji se, u ovom slučaju, prisiljavaju da idu sa svojih imanja. Ovo bezakonje i bahatost investitora mora prestati, a institucije moraju raditi u interesu građana a ne investotora.

Na protestu je zaključeno da se od zahteva neće odustati.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare