klinicki centar vojvodine
Edita Stokić Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Politička kriza između dve struje unutar vojvođanskog SNS još uvek nije dobila svoj epilog, ali je za sada “odnela” svoju prvu žrtvu: dr Editu Stokić, direktorku Kliničkog centra Vojvodine. Mada još nije zvanično potvrđeno da li je dr Stokić smenjena kao kolateral političkih previranja ili se samo nalazi “na bolovanju do daljnjeg”, kako je danas saopšteno iz KCV, činjenica je da će biografija ove nekada vrhunske lekarke zauvek ostati pod senkom afera.

Dolazak Stokićeve na čelo KCV ujedno je značio i dolazak više od 100 novozaposlenih, uprkos aktuelnoj zabrani o zapošljavanju u javnom sektoru. S obzirom na konstantan nedostatak medicinskog kadra ovo možda i ne bi bilo tako drastično, da je dr Stokić zaposlila medicinare. No, umesto njih, u administraciju KCV su se natiskali brojni Gojkovićevi kumovi, žene od istih, prijatelji i partijski drugari. Prvi su, naravno, odmah raspoređeni u sektoru za finansije, “političkom srcu” ove zdravstvene ustanove koja se najvećim delom finansira upravo preko Gojkovićevog sekretarijata. Ubrzo i inače netransparentne javne nabavke početkom vanredog stanja postaju još misterioznije i sve masovnije.

Samo u slučaju opremanja Interne klinike, jedan te isti tender je tri puta obaran ne zbog nepravilnosti, već zbog očiglednog pokušaja da se zloupotrebi ogroman novac tako što je uprava KCV ugaone garniture, kožne fotelje i escajg pokušala da podvede pod “hitne nabavke” usled kovida. Od početnog tendera koji je stajao skoro milion evra, zahvaljujući upornom pisanju našeg portala, ali i zbog odbijanja Republičke komisije za javne nabavke da ga progalsi hitnim, tender se iz trećeg pokušaja “srozao” na nekih 200.000 evra. Na svakom od njih, stajao je potpis dr Stakić.

Pored muke sa tenderima, dr Stokić se našla i u problem sa sopstvenim uposlenicima, koji su početkom izbijanja epidemije požalili medijima da nemaju dovoljno zaštitne opreme.

Problem je „rešila“ tako što je tražila hapšenje novinara koji je vest objavio, a zaposlenima poslala dopis u kom im je zaprećeno otkazom ukoliko budu davali izjave za medije. Kako hapšenje i pretnje nisu dali željene rezultate, a afere nalazile načina da izađu u javnost, ubrzo je usledilo i formiranje svojevrsne istražne komisije unutar KCV, koja je trebala da locira “izdajnike u sopstvenim redovima”. Istovremeno, dok su zaposleni u tadašnjim kovid zonama u KCV padali od umora, boreći se sa najvećom zdravstvenom krizom u svetu, ista dr Stokić je stimulacijom nagrađivala ljude iz očigledno najbitnijeg odeljenja KCV: Gojkovićeve administracije.

Ovaj tužan niz obrušavanja jedne sjajne lekarske karijere možda je najbolje opisan u dopisu dela kolega dr Stokić, koji su joj javno uputili nakon izbijanja prve afere o opremanju Interne klinike. Tada su je kolege iz KCV zamolile „da podnese ostavku i na takav način bar donekle sačuva ugled koji je svojim radom, energijom i znanjem stekla“, a da malverzacije oko javnih nabavki prepusti upravo onim tuđim rođacima, kumovima i prijateljima iz administracije. Nažalost, nije ih poslušala.

Bonus video: Ana Lalić – Borba protiv fašizma nikad ne sme da stane

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare