Prijemni ispit polaganje matura
Foto:Shutterstock

Učenike osnovnih škola čeka upis u srednju školu. Od 27. juna polažu malu maturu, tj. testove iz maternjeg jezika, matematike i kombinovani test. Kako bi im olakšali pripreme Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, pokrenuli su portal e-Vežbaonica (evezbaonica.zvkov.gov.rs) na kome učenici mogu da rešavaju zadatke i provere svoje znanje.

Mali maturanti od počeka godine pripremaju se za završni test uz pomoć zbirki u kojima se nalaze zadaci iz svih oblasti koje su učili. Na portalu e-Vežbaonica zadaci su veoma slični onima iz zbirke, izjavio je za Radio Beograd 1 direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

„Kombinovali smo zadatke iz zbirke sa onima iz prethodnih završnih testova. Cilj je da omogućimo deci da na drugačiji način vežbaju, da im vežbanje bude zanimljivije. Đaci uglavnom vežbaju na papiru, a ovo online trebalo bi da bude zanimljivije“, kaže Ranđelović.

Ukazuje da žele deci da pruže priliku da počnu ozbiljnije da koriste digitalne tehnologije u obrazovanju.

„Oni su već mnogo napredovali, sticajem okolnosti zbog korone, i naša deca su u tom domenu prilično uznapredovala. Ovo je još jedan od segmenata da ih dalje usavršavamo i pripremimo da budu uspešni članovi informatičkih društava u kojima ćemo živeti“, navodi Ranđelović.

U e-Vežbaonici može se raditi i preko telefona, kao i na računaru. Ovo je prilika da roditelji i deca zajedno prođu kroz pitanja i provere znanje.

Pristup je jednostavan. U pretraživaču ukucati evezbaonica.zvkov.gov.rs, potom izabrati jezik na kojem želite da proverite znanje, predmet i započeti test.

Zadaci iz sedam predmeta

Na portalu učenici mogu pronaći zadatke iz sedam predmeta – srpski jezik/maternji jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija. Pored zadataka na srpskom jeziku, na portalu se nalaze i zadaci na osam jezika nacionalnih manjina – albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom ili hrvatskom.

Foto: Shutterstock/bibiphoto

U bazi je za sada 4.200 zadataka, koji su raspoređeni prema težini na osnovni, srednji i napredni nivo.

„Težina zadataka se određuje prema obrazovnim standardima i novoima. Tu nema razlike u odnosu na one koji se nalaze u zbirci ili one koji su bili na ranijim završnim ispitima. Nema ništa novo što bi značajno poremetilo njihovo dosadašnje učenje, ovo je samo još jedan podsticaj. Svake godine završni ispit je unapređivan, a ove godine online provera znanja trebalo bi još više da olakša deci pripreme za maturski ispit“, navodi Ranđelović.

Šta i odakle učiti

Predupisna groznica teško pada i učenicima i roditeljima. Kako se bliži završni ispit nervoza je sve očiglednija, ali i nedoumice šta i odakle učiti.

Direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branisalav Ranđelović, u razgovoru za Radio Beograd 1, kaže da je sasvim dovoljno da deca prođu zadatke iz zbirke i e-vežbaonice.

Portal e-Vežbaonica kreiran je u saradnji sa e-Upravom, profesorima sa Matematičkog i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu. Ako ovaj koncept bude dobro prihvaćen, baza zadataka biće najesen dopunjena pa će sledeće godine biti još bogatija.

Ideja je, kako navodi Ranđelović, da kada krene velika matura, sličan portal bude dostupan đacima koji završavaju četvrti razred srednje škole.

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremljeni su i odštampani testovi za polaganje male mature iz srpskog jezika, matematike, kao i kombinovanog testa, a polaganje je zakazano za 27, 28. i 29. jun, piše RTS.

BONUS VIDEO – Dojave o lažnim bombama u vreme matura i prijemnih

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar