Foto: Shutterstock/magico110

Poznata turistička destinacija, dvorac Fantast kod Bečeja pre godinu dana zatvorio je kapije za posetioce. Čeka se okončanje sudskog postupka restitucije, posle čega će biti poznat budući vlasnik.

Jedan od najpoznatijih među šezdesetak vojvođanskih dvoraca „Fantast“ prethodnih decenija plenio je pažnju turista iz celog sveta.

Zadužbina veleposednika Bogdana Dunđerskog, izgrađena je 1925. godine a potpuno je renovirana pre četiri decenije. Dunđerski je dvorac zaveštao Matici srpskoj, ali je po završetku Drugog svetskog rata nacionalizovan, i od tada je promenio nekoliko vlasnika.

„Dve hiljade dvanaeste godine Matica srpska, odnosno zadužbina Bogdana Dunđerskog pod upravom Matice srpske, pokrenula je postupak restitucije i tražila povraćaj te imovine, postupak traje punih deset godina. Godine 2019. Upravni sud je doneo presudu da postoji pravni kontinuitet i vratio postupak na ponovno odlučivanje. Matica srpska ima pravni interes da dvorac bude u što boljem stanju dok ne dobije svog sopstvenika“, kaže pravnica Matice srpske Jelena Veselinov.

Pored dvorca „Fantast“, Bogdan Dunđerski je podigao još četiri dvorca, a radi njihovog očuvanja pre nekoliko godina osnovan je centar za afirmaciju baštine Dunđerski.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

„Ovo ne može biti odgovornost ni same lokalne samouprave ni same Matice srpske, moraju da udruže svoje kapacitete i znanje kako bismo izašli iz ove pat pozicije. Ovo je najgore moguće rešenje kako propada jedan istorijski spomenik“, smatra Osnivač centra za afirmaciju kulturne baštine Dunđerski Zoran Subotički.

Trenutnu o dvorcu „Fantast“ do konačne sudske odluke brine Opština Bečej za koju je „Fantast“, uz kulturno-istorijsku vrednost, značajan i u turističkoj ponudi.

„Tražimo model koji će doneti rešenje na radost svih nas jer smatram da je ponovno angažovanje Fantasta kao jednog objekta koji će primati posetioce interes svih nas“, naglašava član opštinskog veća Bečej Dane Mandić.

Za brzo rešavanje slučaja „Fantast“ zainteresovane su i pokrajinske i republičke institucije. Iz Ministarstva kulture Republike Srbije iniciran je leks specijalis koji bi ubrzao vraćanje te imovine Matici srpskoj, piše RTS.

BONUS VIDEO – Priča o Urošu Prediću velikom srpskom slikaru

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare