Ne smemo da dozvolimo da zatvore Dvorac Dunđerski

Putovanja 12. feb. 202117:01
Podeli:
Foto: Shutterstock/magico110

Dvorac Fantast je sazidao Bogdan Dunđerski 1925. godine, kako se priča - iz inata. Po njegovoj želji jedini naslednik je bila Matica srpska, a ovih dana se pojavila informacija da će dvorac biti zatvoren i da će raditi do 28. februara.

U storiju objavljenom na Instagramu Dvorca Fantast Bečej objavljeno je između ostalog da su se svaki dan molili da ne dođe do zatvaranja i da su bili srećni što su deo Dunđerski priče.

Fantast
Foto: Instagram/dvorac_fantast_dundjerski

Čini se da se na deo po deo onoga što nas u ovoj zemlji podseća na istoriju hvata patina i da smo nesposobni da sačuvamo nešto što zaista vredi. Priča o dvorcu Fantast je dovoljno fantastična da je ne zaboravimo.

Kako je nastao i šta se sve u njemu nalazi?

Pročitajte još:

Bogdan Dunđerski je pripadao najbogatijoj porodici u Vojvodini krajem 19. i početkom 20. veka. Nisu mu se sviđale priče da je ostao bez novca, pa je sagradio dvorac iz mašte u sred nepregledne vojvođanske ravnice, onako iz inata, piše Sa nama na putu.

Dvorac je bio slika i prilika svog tvorca, raskošan, bogat i moćan, a čitav kompleks se prostirao na 65 hektara. Kapela pored dvorca je posvećena Svetom Đorđu, a tri mozaika na portalu i Tajnu večeru je naslikao čuveni Uroš Predić.

Ime koje i danas koristi, Fantast, dobio je, inače, po omiljenom konju Bogdana Dunđerskog, inače velikom ljubitelju konja čija je ergela brojala više 1.400 grla.

Fantast je 1932. godine pobedio u tri trke na beogradskom hipodromu i tako osvojio tri titule, a sim što je svoje zdanje nazvao po njemu, Dunđerski ga je i sahranio na imanju, a danas su lobanja i butna kost ovog konja izloženi u jednoj vitrini dvorca.

Foto: Shutterstock/Nenad Nedomacki

Po želji Bogdana Dunđerskog, jedini naslednik dvorca je, nakon njegove smrti, Matica srpska.

Nakon završetka Drugog svetskog rata sav nameštaj, umetničke slike, nakit, tepisi, kristalni lusteri i srebrnjaci su ukradeni. U dvorac su puštene ovce, pa je tako i pod i deo zida bio potpuno uništen. Danas su samo zidovi i vrata ostali autentični. Crkva je trebalo da postane električna centrala, međutim Uroš Predić je uputio pismo Moši Pijade i crkva je bila zaključana. Na ulazu u dvorac se nalazila velika tabla sa natpisom da KPJ Bečeja dvorac poklanja narodu.

Danas je u njemu smešten hotel „Fantast“, kompleks dvorca obuhvata i ergelu, kapelu gde je sahranjen Bogdan Dunđerski, mali kaštel, park sa jezerom. Kompleks „Fantast“ se bavi izdavanjem soba za noćenje, organizuju venčanja, krštenja, jahačke ture i razgledanje dvorca i celog kompleksa.

U toku dana smo kontaktirali Maticu srpsku i zamolili ih za komentar o zatvaranju ali nam do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

*

Bonus video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar