Dvorac Fantast Dunđerski Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs/Screenshot/Facebook/Slaviša Pavlović

Čuveni dvorac Fantast kod Bečeja da doživljava svoje teške i neizvesne dane, dovoljno govori to da su zelene površine oko pešačke staze poplavljene, a ova havarija traje već više meseci. Ova zgrada je spomenik od velikog kulturnog značaja i jedna od najvećih turističkih atrakcija u zemlji.

„Ovo je već treći mesec kako voda šiklja i to nikog ne interesuje. Ovo ugrožava i objekte u ulici, koji isto pripadaju Matici srpskoj, a koji su dati na korišćenje drugom vlasniku“, navode čitaoci našeg portala.

Oni ističu da je dvorac Fantast konzerviran i da je dat na upravljanje Opštini Bečej.

„Vidi se da njih to ne interesuje, kao ni druge, a kada se radi o snimanju serija onda ima je Fantast okej i njegova lokacija“, dodaju naši čitaoci.

Dvorac Fantast u Bečeju je zadužbina veleposednika Bogdana Dunđerskog i jedna od važnih turističkih atrakcija Vojvodine. Kompanija PIK Bečej, čiji je vlasnik od 2016. MK Group, odlučila je u februaru prošle godine da do okončanja postupka restitucije zatvori dvorac za javnost i tom prilikom navela da ne postoji više zakonska mogućnost investiranja u razvoj tog spomenika kulture.

MK Komerc je „vratio“ dvorac Dunđerskima, kojih nema, te je po volji samog Bogdana Dunđerskog predviđeno da tu bude škola za decu iz Vojvodine. Taj zadatak je poveren Matici srpskoj, koja teško može izdvojiti toliko sredstava, ministarka kulture Maja Gojković tada je najavila i mogućnost donošenja lex specijalisa.

Dvorac Fantast je kod Bečeja 1925. godine izgradio veleposednik i poslanik Bogdan Dunđerski, a sada se, po zahtevu Matice srpske, u procesu restitucije rešavaju imovinsko-pravni odnosi.

Bogdan Dunđerski je pripadao najbogatijoj porodici u Vojvodini krajem 19. i početkom 20. veka. Nisu mu se sviđale priče da je ostao bez novca, pa je sagradio dvorac iz mašte u sred nepregledne vojvođanske ravnice, onako iz inata, piše Sa nama na putu.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Dvorac je bio slika i prilika svog tvorca, raskošan, bogat i moćan, a čitav kompleks se prostirao na 65 hektara. Kapela pored dvorca je posvećena Svetom Đorđu, a tri mozaika na portalu i Tajnu večeru je naslikao čuveni Uroš Predić. Ime koje i danas koristi, Fantast, dobio je, inače, po omiljenom konju Bogdana Dunđerskog, inače velikom ljubitelju konja čija je ergela brojala više 1.400 grla.

Fantast je 1932. godine pobedio u tri trke na beogradskom hipodromu i tako osvojio tri titule, a sim što je svoje zdanje nazvao po njemu, Dunđerski ga je i sahranio na imanju, a danas su lobanja i butna kost ovog konja izloženi u jednoj vitrini dvorca.

Foto:Nenad Lazić/Nova.rs

Nakon završetka Drugog svetskog rata sav nameštaj, umetničke slike, nakit, tepisi, kristalni lusteri i srebrnjaci su ukradeni. U dvorac su puštene ovce, pa je tako i pod i deo zida bio potpuno uništen. Danas su samo zidovi i vrata ostali autentični. Crkva je trebalo da postane električna centrala, međutim Uroš Predić je uputio pismo Moši Pijade i crkva je bila zaključana. Na ulazu u dvorac se nalazila velika tabla sa natpisom da KPJ Bečeja dvorac poklanja narodu.

BONUS VIDEO – Nojšvanštajn dvorac

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar