Foto: Arhiva, Printscreen

Upozorenja i alarmi pale se sa svih strana. Stručnjaci nemaju dilemu, novi talas korone stiže sasvim sigurno i to ranije nego što je očekivano. Uz trenutnu opuštenost brojke već rastu, a novi talas epidemije bi, umesto onog morskog, mogao da nas zadesi tokom leta. U razgovoru za Novu, lekari koji su imali iskustva sa svim prethodnim pikovima i radili u crvenim bolničkim zonama jednoglasno poručuju - vakcinacija je jedini način da sprečimo novo punjenje bolničkih postelja.

Lekari su taman počeli da koriste godišnje odmore i kovid kapaciteti su ponovo vraćeni u redovni zdravstveni sistem. Ipak, pitanje je koliko dugo će taj zeleni talas trajati.

„Deluje mi da ćemo mi morati da se ponovo spremamo za neku vrstu kovid reorganizacije. Raste broj prvih pregleda i pacijenata koji dolaze sa nekom vrstom simptoma i testiraju se. Kao po pravilu, to kreće sa juga“, primećuje zamenik direktota Kliničkog centra u Nišu Rdamilo Jnaković.

Radmilo Janković Foto:TANJUG/TARA RADOVANOVIC

 

On upozorava da je vakcinacija posustala.

„Sada su nas prestigle sve zemlje Evropske unije. Sa ovakvim brojem vakciisanih nas će udariti ozbiljan talas i nema govora da to možemo da izbegnemo. Talas će na s brže udariti nego što smo očekivli, teško da će to dočekati septembar „, poručuje doktor Janković i dodaje da ne može sa sigurnošću da precizira jačinu novog talas i broj novozaraženih.

On se zalaže za strategiju koja će pojačati vakcinaciju, a svima koji se dvoume ili protive šalje veoma slikovitu poruku koja bi trebalo da otrezni.

„To je kao da spuštenih ruku dočekujete vatrene lopte“, toliki je rizik.

Upravo zato doktor Janković smatra da bi barem za neke grupe stanovništva vakcinacija trebalo da bude obavezna.

Problem je, smatra on, i nepoštovanje mera koje već postoje, pa se u lokale i prodavnice sve češće ulazi bez maski.

On opasnost vidi i u sezonskom respiratornim infekcijama zbog kojih će se neki pacijenti možda kasnijue javljati kada forma bolesti već bude teška.

I predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić ne misli da je situacija ružičasta, naprotiv.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Nismo dostigli kolektivni imunitet i ako nastavimo ovako opušteno kao šro ej trenutno, nije isključeno da nas novi tals zadesi i pre jeseni. Ne očkujem da bude kao što je bilo u novembru, decembu i zimus, ali su svkom slučaju biće poremećen naš redovan rad, ponovo će biti kovid bolnica, ponovo će biti pacijenata koji zhtevaju itenzivnu negu i nažalost ponovo ćemo imati veći broj preminulih, to bi trebalo da se spreči“, kaže Panić.

„Ne radimo na promociji vakcincije, a to je jedino rešenje koje imamo „, zaključuje Panić.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram