Šabac, bolnica, respiratorna jedinica
Foto: Opšta bolnica "Dr Laza K. Lazarević" Šabac

Zdravstveno stanje troje dece koja se zbog kovida nalaze na respiratoru u Institutu za majku i dete i dalje je nepromenjeno, odnosno ona su i dalje životno ugrožena, rekao je prof. dr Vladislav Vukomanović, zamenik direktora Instituta.

U Institutu se, podsetimo, na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji nalaze petomesečna beba, devojčica od 16 godina i dečak star 17 godina.

„Stanje je nepromenjeno. Nije dobro, deca su i dalje životno ugrožena. Povremeno ima nekih dnevnih poboljšanja, ali onda i pogoršanja. Dosta je teško. Devojčica od 16 godina je već skoro dve nedelje na respiratoru, a, nažalost, dužina trajanja te mehaničke ventilacije i sa svoje strane ima neki loš prognostički značaj“, objašnjava dr Vukomanović za Kurir i dodaje da oporavak kod sva tri deteta, nažalost, ide jako sporo.

Dr Vukomanović ističe i da u prethodnim pikovima obolevanja od korona virusa nije bilo tako teških pacijenata.

 

U utorak je, inače, u Kruševcu umro i šesnaestogodišnji dečak zaražen koronom. Njegovo telo je poslato na obdukciju, a dr Vukomanović kaže da je ispoljavanje bolesti vrlo raznoliko, te da kada se pacijent razboli može doći do raznih komplikacija:

„Imali smo na institutu dva deteta koja su imala šlog. Dvogodišnji dečak je imao tromb u srcu, a srce je naizgled bilo potpuno zdravo. Tromb se otkačio i otišao u mozak. Jedna devojčica se šlogirala tako što se tromb verovatno stvorio u krvnim sudovima mozga zbog oštećenja unutrašnjeg zida, tzv.endotela krvnih sudova. Teško je predvideti šta može da se desi. Ispoljavanje bolesti je vrlo raznoliko i svašta može da se očekuje“, upozorava on.

Komentari

Svi komentari (5)