Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ZDRAVLJA/ ALEKSANDAR ANGELOVSKI

Profesor Goran Milašinović kaže za RTS da su liste čekanja na ugradnju pejsmejkera i dalje "rak rana" i da se za neke procedure čeka i do godinu dana. Problem je, ističe, što nema dovoljno ni lekara ni medicinskih sestara.

Pre početka epidemije koronavirusa u pejsmejker centrima u zemlji radilo se oko 4.000 operacija ugradnje tog uređaja. Najviše u Kliničkom centru Srbije, blizu 1.500 intervencija godišnje. Pandemija je usporila, a neretko i zaustavila te procedure.

Profesor Goran Milašinović, direktor Pejsmejker centra u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije, rekao je za RTS da su liste čekanja i dalje rak rana i da se za neke procedure čeka i do godinu dana.

Doktor Milašinović je naveo da je toliki priliv pacijenata da nema dovoljno ni lekara ni medicinskih sestara.

„Mi smo došli u novu zgradu, sale još nisu potpuno puštene, snalazimo se, svaki dan na program stavljamo četiri ili pet operacija, a završimo sa devet“, kaže doktor Milašinović.

Problem je, ističe, što nema dovoljno osoblja i upozorava da nas čeka ozbiljan problem u zdravstvu, i da država mora da napravi neki prodor.

„Radili bismo i noću, takav je entuzijazam, ali problem je što nemamo kadra, zdravstvo neće moći sa ovim brojem lekara i sestara da izađe na kraj sa brojem pacijenta kojih je sve više“, rekao je doktor Milašinović.

Prema njegovim rečima, pejsmejkera ima dovoljno, sve dolazi na vreme, sve radi, prate se nove tehnologije.

Za mesec dana, kaže, uvešćemo novi sistem praćenja pacijenta sa ugrađenim pejsmejkerima preko mobilnih telefona.

„Pacijenti koji imaju ugrađen uređan neće morati da dolaze u bolnicu na kontrole, dobiće poseban softver na mobilnom telefonu i lekari će moći da ih prate i savetuju“, naveo je doktor.

BONUS VIDEO Poremećaj u rastu i razvoju dece – kada se obratiti lekaru

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar