Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Profesor Medicinskog fakulteta Goran Belojević izjavio je da bi država trebalo da pravi najkvalitetnije zaštitne maske u borbi protiv koronavirusa i da ih deli narodu. Upitan da li se na sastancima nadležnih razgovaralo o tome da država besplatno građanima deli maske, Predrag Kon, član Kriznog štaba, navodi za portal Nova.rs da to nije bila tema, koliko on zna, i dodaje da su dve fabrike u Srbiji nedavno pokrenule njihovu proizvodnju.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar prošle nedelje najavio je da će sve apoteke do ponedeljka biti snadbevene zaštitnim maskama, rukavicama i sredstvima za dezinfekciju, ali ih mnogi sugrađani i dalje ne mogu naći u maloprodaji.

I dok stručnjaci savetuju građane u kojim prilikama i gde da ih nose, profesor na Medicinskom fakultetu Goran Belojević izjavio je nedavno da bi građani morali maske da nose svuda, gde god da idu, a potom je gostujući u emisiji „Ćirilica“ rekao da bi država trebalo da ih deli narodu.

Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa, navodi za portal Nova.rs da, koliko on zna, o besplatnom deljenju maski građanima nije bilo reči na sastancima Kriznog štaba. On dodaje da je pokrenuta njihova proizvodnja u „Galenici“ i još jednoj fabrici u Gornjem Milanovcu.

„Slažem se da je važno imati ih u zemlji i u rezervi, ali ogromne količine su odnete u Kinu, pre početka epidemije kod nas. Moguće je da su ih odneli ‘naši’ kineski državljani, koji stalno tamo putuju“, kaže Kon.

Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

On dodaje da je svakako dobro imati zaštitne maske, ali da nema opravdanja da se one nose na otvorenom.

„Drugo je u zatvorenom prostoru. Tu bi ih trebalo nositi, naročito kada ste u procesu intenzivnog prenošenja virusa“, navodi Kon.

Da li bi srpski budžet uopšte mogao da izdrži nabavku maski za sve građane, čak i kad bi bilo volje da se to uradi? Ekonomista Goran Nikolić navodi da je to pitanje prioriteta u ovom trenutku.

„To bi značilo da država treba da nabavi bar sedam miliona maski i podeli ih građanima, a nemamo ih trenutno ni u apotekama. Deluje nerealno. Najvažnije je da ih imamo u bolnicama i da može da ih kupi onaj ko ide na posao“, kaže Nikolić.

I dok brojni građani, pa i zaposleni u pojedinim zdravstvenim ustanovama, ne nalaze način da dođu do zaštitnih maski, pojedine političke stranke su njima uveliko opskrbljene. Na društvenim mrežama objavljene su slike sa jednog od sastanaka Izbornog štaba SNS-a, na kojoj se vide kako svi njegovi učesnici nose zaštitne maske.

Foto: facebook SNS Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram