Srbi i Albanci s krajnjeg juga Srbije, iz Bujanovca i okoline, mesecima pate zbog smeća i prepunih kontejnera koji se razvlače ulicama ove opštine, deponije koja svako malo gori i gustog dima s nje koji obavija sela, a nestašica vode proteklih nedelja tokom tropskih vrućina digla je "kuku i motiku" na noge.

Prema svedočenju meštana okoline Bujanovca, nisu mogli da okupaju decu, da operu veš, stoka im je bila bez vode, gušili su se u dimu. Zbog svega što ih je snašlo poslednjih nedelja, nekoliko mesnih zajednica je prijavilo i organizovalo protestni skup.

Foto: Bujanovačke

„Ja ne mrzim nikoga, meni su crkva i džamija isto. Pogledaj koliko nas je malo ostalo. I ti što su otišli nisu se usrećili. Ja sam navikao da živim s tobom i ti sa mnom, zapamti burazeru. Nije ovo ništa politički. Nas ne je** prvo država, od Vučića kad kreneš. On dođe ovde, prodaje maglu: labadaba, labadaba, labadaba… Na kraju ode, pozdravi se s nama, i tolko ti je“, izgovara Srđan Tomić iz sela Božinjevac, u videu portala Bujanovačke koji je obišao Srbiju, obraćajući se predstavnicima opštine Bujanovac.

Kažnjeni zbog parkiranja traktora

Priču o revoltiranom čoveku koji je na skoro 40 stepeni danima bez vode, dele popularne stranice na Fejsbuku i nalozi na Tviteru, i dok neki situaciju komentarišu u kontekstu lošeg položaja Srba zbog predsednika opštine koji je Albanac, urednik portala Bujanovačke Nikola Lazić, preko čije stranice su građani organizovali protest, kaže da su zbog svega jednako ugroženi i Srbi i Albanci.

„Pokrenuli smo priču o nestašicama vode koja mesecima traje u nekoliko sela. Tek onda se Komunalac setio da sanira havariju koja postoji odavno, a zbog koje nije bilo pritiska. Građani su u komentarima na našoj stranici organizovali protest zbog nestašica vode, ali i zbog požara na deponiji i smeća na ulicama Bujanovca, o čemu smo aktivno izveštavali i objavljivali smo snimke i fotografije građana“, kaže Lazić za portal Nova.rs.

Foto: Bujanovačke

Zbog problema u vodosnabdevanju ova opština je prethodno donela odluku o restrikcijama, a njen predsednik Nagip Arifi je za probleme okrivio građane koji „nenamenski troše“, ali i „pojedince koji ne plaćaju račune.

„Pritom nije pomenuo činjenicu da je Komunalac otpisao milionska dugovanja pojedinim domaćinstvima i firmama“, tvrde Bujanovačke.

Tokom pomenutog protesta nekoliko poljoprivrednika iz Božinjevca je parkiralo traktore ispred zgrade opštine. Policija ih je potom kaznila zbog ometanja saobraćaja, odnosno, izdat je prekršajni nalog za prekršaj učinjen motornim vozilom u saobraćaju.

„Pored muke što žive bez vode, vlasnicima traktora na vrat je natovarena još jedna – saobraćajna kazna od po 5.000 dinara“.

Uz pritisak u cevima, gratis pritisak na medije

Pritisak javnosti nad nadležnima iz opštine i opštinskog preduzeća Komunalac rezultirao je sastankom s Arifijem, obećanjima da će problemi s vodosnabdevanjem u opštini biti rešeni, popravkom stare havarije, ali i saopštenjem u kojem Komunalac poziva građane da „ne veruju Bujanovačkim“, jer o njihovim problemima s deponijom koja gori, smećem po ulicama i nestašicom vode tokom tropskih vrućina, „pišu iz političkih interesa“.

„Na kraju saopštenja koje prate idilične slike praznih kontejnera naš rad je nazvan ’provokacijom iz političkih interesa’ i ’napadima na Komunalac’, jer svakodnevno objavljujemo i naše, ali i tekstove i fotografije koje nam sami građani šalju sa terena“ – dodaje Lazić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare