Foto:BETAPHOTO/Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije/Pokrajinski zavod za zastitu prirode

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da je uzrok uginuća mladog orla krstaša u prihvatilištu za divlje životinje Zoološkog vrta "Palić", koji je pronađen iznemogao u ataru Prigrevice, kod Apatina, trovanje olovom. U saopštenju je navedeno da je to prvi dokazan slučaj trovanja divlje ptice olovom u Srbiji.

Orao krstaš, koji se u proleće 2020. izlegao u Slovačkoj, pronađen je iznemogao 30. decembra prošle godine u ataru Prigrevice, a uginuo je nakon nekoliko dana u prihvatilištu Zoološkog vrta „Palić“, precizirano je u saopštenju.

Rentgenski snimci pokazali su da je ptica u sebi imala predmete nalik na olovnu sačmu, a obdukciju i ekotoksikološku analizu, na osnovu koje je utvrdjen uzrok uginuća, uradio je Naučni institut za veterinarstvo Novi Sad.

„Orao nije upucan, ali je pojeo neku životinju koja je ubijena iz puške sačmarice i u telo je ishranom uneo olovne kuglice. Orlovi ne prezaju od hranjenja leševima, te su česte žrtve trovanja“, pojasnio je izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Milan Ružić.

Pročitajte još:

U tkivu jetre mladog krstaša sadržaj olova bio je pet puta veći od nivoa koji je smrtonosan za velike orlove.

Ukazano je i da su naučnici procenili da svake godine u Evropskoj uniji više od milion jedinki divljih ptica strada od posledica trovanja olovom.

„Olovo je visokotoksičan metal koji izaziva tešku anemiju i utiče na nervni sistem, krvotok, jetru i bubrege. Trovanje olovom izaziva letargiju, slepilo, paralizu pluća i crevnog trakta, napad i smrt, kako kod životinja, tako i kod ljudi“, naveli su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

Prema istraživanju koje su ornitolozi iz tog društva uradili, u Srbiji godišnje u ribnjacim, jezerima i rekama završi oko 5,5 tona olovne sačme kao posledica lova na ptice.

Na ovaj način svake godine više od 20 miliona novih kuglica olova dospeva u životnu sredinu, čime se ugrožava javno zdravlje i bezbednost gradjana.

„Za nas koji radimo na zaštiti orla krstaša vest o gubitku svake jedinke je veliki udarac. Poražavajuća je činjenica saznanje da nam zbog trovanja strada kritično ugrožena ptica, koja krasi nacionalne simbole“, rekao je predstavnik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Maksim Karanović.

Foto:Shutterstock

U cilju rešavanja problema trovanja divljih životinja i drugih problema koji uzrokuju stradanje ptica u Srbiji Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenulo je portal poslednjilet.rs.

Pomoću portala gradjani mogu da se upoznaju sa najčešćim uzrocima stradanja ptica kao što su trovanje, krivolov vatrenim oružjem, nezakonito hvatanje, elektrokucija i kolizija.

Pored informisanja, oni će putem portala moći da prijave slučajeve stradanja ptica.

„Ukoliko dodjemo do pravovremenih podataka o stradanju ptica to će nam pokazati razmere problema, a onda i pomoći u pronalasku, prijavljivanju i kažnjavanju počinilaca“, kazao je Karanović.

Na taj način je tokom januara i februara ove godine širom Vojvodine i u okolini Beograda zabeleženo prisustvo 13 mladih krstaša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar