U Srbiji svaki drugi razvedeni roditelj za svoje dete ne plaća alimentaciju. U najvećem broju radi se o očevima, jer starateljstvo nad decom uglavnom pripadne majci, pa tako plaćanje alimentacije sleduje ocu. Međutim, izgleda da se očevi vrlo često, umesto samo od žene, "razvedu" i od sopstvene dece. Primer su Dragana Đorđević i njena maloletna deca, kojima već šest godina njen bivši muž, a njihov otac ne plaća alimentaciju. Duguje je im više od milion dinara. Pored toga, ona ne radi jer je mlađi sin dete s posebnim potrebama. Nažalost, njen apel niko ne čuje, a borbu niko ne vidi.

Svake godine u Srbiji se razvede između osam i deset hiljada parova, a skoro svaki drugi muškarac smatra da prestankom bračnog prestaje i njegov roditeljski status i – odbija da plaća alimentaciju.

Takav slučaj je sa Draganom Đorđević kojoj bivši muž šest godina ne plaća alimentaciju. Zapravo, ne njoj – nego njihovoj zajedničkoj deci, od kojih je mlađe s posebnim potrebama.

Ali, njen muž, čini se, ne mari za to.

Pored borbe sa posledicama retkog genetskog poremećaja koji ima njen mlađi devetogodišnji sin Dimitrije, Dragani je teško jer sama finansira svoju porodicu. Zapravo, pomažu joj njeni roditelji. Njen bivši muž, i pored krivičnih prijava koje je podnosila protiv njega zbog neplaćanja alimentacije, i dalje ne želi da novčano učestvuje u odgajanju dece.

PROČITAJTE JOŠ:

„Od 2018. godine borim se sama sa Dimitrijem i Bogu hvala, uspeli smo mnogo, s obzirom da dete nije ni hodalo kada smo se njegov otac i ja razveli. Sada i hoda i priča, ali je borba neprestana. Nažalost, njihov otac novčano ne pomaže u njihovom odrastanju. Tako je već šest godina i ukupna cifra koju duguje deci, a ne meni, prešla je milion dinara“, priča Dragana za Nova.rs.

Dragana Đorđević sa decom Foto: Privatna arhiva

Naglašava da njen bivši suprug ne želi da plaća alimentaciju i to joj je, kako tvrdi, rekao u lice.

„Kaže da mu se može tako. Isplatio je jednom kada je baš bilo zagustilo jer je dobio kaznu da će ići u zatvor ako ne plati, pa je platio 100.000 dinara. I to je bilo sve što je platio za sve ovo vreme otkad smo razvedeni. Njegova obaveza je da plaća mesečno 16.000 dinara za oba deteta, pošto se izjasnio na sudu da ima mesečna primanja oko 100.000 dinara jer radi moleraj na crno. Ništa od imovine se ne vodi na njega, sve je preveo na druge da ne bi platio dug. Sudski izvršitelji su izlazili na teren, popisivali su automobil, traktor, sve što smo zajedno stekli, a kada su došli da preuzmu te stvari, ništa od toga nije bilo u dvorištu, sve je sakrio“, navodi ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Decu je viđao, ističe, tri puta godišnje prve četiri godine, a onda je poslednje dve počeo da uzima starijeg dečaka i da sa njim provodi vreme.

„Time što uzima našeg starijeg sina samo pokušava da dobije starateljstvo nad njim da ne bi plaćao alimentaciju. To je već pitao advokata, sedeli su preko puta mene. Pitao je ako uzme dete kod sebe, d ali to znači da neće morati da mi isplati alimentaciju koju mi duguje. Kaže – meni. Meni ne duguje ništa, nego deci“.

Dragana Đorđević sa decom Foto: Privatna arhiva

Dodaje da je više puta podnosila krivične prijave protiv njega u Tužilaštvu zbog neplaćanja alimentacije, ali da se ništa ne rešava povodom toga.

„On kaže da ima veze u sudu, policiji i Tužilaštvu i da ja njemu ne mogu ništa. Žalila sam se i Centru za socijalni rad, ali Centar u Mladenovcu jako loše funkcioniše. Srećom, preselili smo se u Topolu prošle godine, pošto smo preko konkursa dobili kuću od Ministarstva za brigu o selu i ovde je Centar mnogo bolji. Konačno nismo podstanari, bar neka lepa vest kod nas“, objašnjava ona.

Pošto mora da je uz Dimitrija 24 sata dnevno, Dragana nije u mogućnosti da radi. Finansijski joj pomažu njeni roditelji.

„Pored pomoći od mojih roditelja, primamo tuđu negu i dečiji dodatak i na taj način izguramo mesec. Dimitrije ima dosta terapija, često idemo u banju, tako da sve to zahteva dosta novca, ali snalazimo se“, kaže Dragana.

Nada se da će se pitanje alimentacije rešiti jer je, kako deca rastu, sve teže i teže.

„Trenutno nemam advokata, pa je sve ovo na čekanju. Nadamo se da će država nekako rešiti ovaj problem koje majke imaju nakon razvoda“, kaže Dragana.

Uplata alimentacije

Prema Porodičom zakonu Republike Srbije, granica do kada traje pravo na alimentaciju, odnosno do kada se plaća alimentacija određuje se prema starosti deteta. Dete će imati pravo na izdržavanje dok ne navrši 18 godina.

Visina alimentacije ne može biti manja od 15% niti veća od 50% redovnih mesečnih novčanih primanja dužnika izdržavanja umanjenih za poreze i doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

Kada se određuje minimalna alimentacija za dvoje dece procentualno će najčešće biti određena u opsegu od 15% – 50% primanja roditelja koji je davalac izdržavanja.

Advokatica Milena Ristić koja se bavi porodičnim pravom za naš portal ističe da alimentacija podrazumeva pokrivanje troškova života deteta – hrane, odeće, školovanja i lečenja, te da je Zakon predvideo da će se iznos alimentacije koji će jedan roditelj plaćati odrediti na osnovu njegovih primanja, a od uticaja će biti i troškovi deteta.

Međutim, veliki problem je neplaćanje odnosno neispunjavanje finansijskih obaveza roditelja odnosno oca.

#related-news_1

„Ono što je osnovni problem kod ovog krivičnog dela jeste što roditelje koji ne plaćaju alimentaciju država ne goni po službenoj dužnosti, već bivši supružnici do novca za izdržavanje zajedničkog deteta moraju da dođu podnošenjem tužbe sudu. A to košta i para i živaca i vremena i oduzima dragocenu energiju onom drugom roditelju. E sad, za neplaćanje alimentacije propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do tri godine“, objašnjava advokatica.

Dodaje da mnogi roditelji prikrivaju svoju imovinsku stranu, kako ne bi plaćali alimentaciju.

„To je najčešće ako je roditelj koji je davalac zaposlen u privatnoj firmi. U ogromnom procentu slučajeva se dešava da napravi dogovor sa poslodavcem pa budu prijavljen na propisanu minimalnu zaradu, dok ostatak plate prima ‘na ruke'“.

Alimentacioni fond

Moguće rešenje za sve roditelje koji ne dobijaju alimentaciju za decu od strane bivšeg supružnika je, navodi advokatica, Alimentacioni fond.

„Problem samohranih roditelja koji se suočavaju sa opštim ili povremenim neplaćanjem izdržavanja od strane drugog bivšeg supružnika, poput mnogih evropskih zemalja, mogao bi da bude rešen donošenjem Zakona o privremenom izdržavanju dece iz Alimentacionog fonda. Tako je u državama Evropske unije, a to znači da roditelj davalac ne može da napusti zemlju ili ne može da overi zdravstvenu knjižicu, ukoliko prethodno nije platio izdržavanje za dete“, kaže naša sagovornica.

Administrativna zabrana

Ističe da je više od 100 roditelja u zatvoru zbog neplaćanja alimentacije. Mnogi roditelji, dodaje, na sudu pokušavaju da dokažu da su alimentaciju direktno plaćali tako što su novac davali preko dece ili bivšem partneru kada se vide.

„Zato je najbolje da se dobija preko administrativne zabrane, što znači da se direktno odbija od plate onom ko treba da je plaća. Druga opcija je poštanska uplatnica, za nezaposlene ili one koji nemaju ugovor. Jer je bitno da postoji dokaz“, kaže advokatica.

BONUS VIDEO: Analitičar: Porez na nekretnine

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare