Dr Rade Panić poručuje: Neće nas Vučić bičem pokoriti iako ima dva u rukama

Društvo 24. okt. 202119:11
Podeli:
Foto: Nenad Nešović/N2

"Srbijo, probudi se", poručio je danas dr Rade Panić na protestu koji je održan u Mrčajevcima povodom oduzimanja zemlje meštanima više čačanskih i kraljevačkih sela i eksploatacije litijuma u našoj zemlji.

Meštani više od 10 sela od Preljine kod Čačka do Adrana kod Kraljeva protestovali su danas zbog toga što im država oduzima plodno poljoprivredno zemljište na trasi takozvanog Moravskog koridora, koji prolazi kroz njihova sela, za pozajmišta i deponije, ali i zbog oduzimanja zemlje za proširenje aerodroma „Morava“ u Lađevcima i iskopavanja litijuma na njihovim njivama.

„Iako me nazivaju politikantom, ja to nisam. Moram da se bavim politikom jer od nje zavisi da li će deca iz Obrve moći da pohađaju školu. Pitam nadležne, čiju državu ‘prodaju’ i gde našu zemlju ‘iznose’. Ovde bi trebalo da Vas brani Zagorka Dolovac, a ja da lečim ljude. Pitam i zašto je dužina piste F4 aerodroma u Lađevcima četiri kilometra, kada je na vazdušnoj luci u Beogradu 3,6. Šta će to da izvoze, i koji avioni će poletati odatle. Prva pomisao nam je bila da je u pitanju korupcija, da će ovi što upravljaju državom da se lepo ovajde i stave pare u svoje džepove, ali sada smo svesni da je u pitanju litijum“, rekao je dr Panić.

Oni nameravaju, ponavlja, da izvoze litijum iz Zapadne Srbije, a niko od njih se nije zapitao kolika će biti buka i šta će biti sa soliterima koji imaju čak i do 13 spratova u Kraljevu.

„Srbijo, probudi se, seku ti noge, a ti ćutiš. Ovo su skakavci, jedu i planiraju da odu. Napraviće se klizišta, zemlja će nam biti u užasnom stanju, a oni ne znaju ništa“, istakao je dr Panić.

On je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću poručio da se mora znati ko je potpisivao projekte štetne po našu zemlju, ukoliko uopšte postoje.

„Kopaće na 13 mesta, a to ne smemo dozvoliti. Ne želimo i nećemo biti smetlište Evrope. Srpskom seljaku se ne sme oduzeti ni najbolje dete, ni najuranjeniji vo“, emotivno je naglasio dr Panić.

On je poručio vlastodršcima da će narod stati pod jednu „kapu“ i jedan barjak, jer u Srbiji svi moraju imati istu šansu i priliku.

„Neće nas Vučić bičem pokoriti iako ima dva u rukama. Svi koji su pokušali, pali su. Zapamtite, male vatre se moraju udružiti širom naše zemlje, a 3. aprila naredne godine se nadamo spasu“, zaključio je dr Rade Panić, koji je ujedno i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Prema rečima profesora Agronomskog fakulteta Duška Brkovića,Srbi ne izlaze iz zlih vremena, ali, na sreću, uvek postoje dobri i savesni ljudi.

Foto: Nenad Nešović/N2

„Moramo odbraniti otadžbinu, kućne pragove i njive od države. Svaki pripadnik naše nacije najviše voli svoju decu, a potom zemlju i imovinu. Naši preci su učestvovali u ratovima i odbranili svoja ognjišta pa ni mi ne smemo dozvoliti da se ona ugase“, istakao je profesor.

Prema njegovoj oceni, ukoliko bi se iskopavao litijum, bilo bi neophodno 1.000 godina da se zemljište vrati u prvobitno i zdravo stanje, o čemu svedoči činjenica da je za jednu tonu litijuma neophodno 500 tona vode.

„Zašto ga ne iskopavaju u Nemačkoj, Britaniji, Austriji ili nekoj drugoj sredini već hoće da to rade u zemljama u razvoju“, zapitao je on.

Brković je kategoričan da meštani krajeva u kojima su planirana istraživanja i iskopavanja neće to dozvoliti, kako zbog sebe, tako i zbog svoje dece. Postaćemo hajduci, ali ćemo odbraniti naša prirodna bogatstva, zaključio je profesor Brković.

Ljiljana Bralović iz Udruženja „Suvoborska greda“ je istakla da treba uzeti motke u ruke i kao što su juče odbranili od geologa Dobrinju, tako će raditi u svakom mestu.

Foto: Nenad Nešović/N2

„Došli smo i danas da zapalimo mrtvu Srbiju jer će ‘mečka’ zaigrati pred mnogim kućama. Nemci imaju više litijuma pa neka oni spasu svet. Nisam antiputarka kako me je nazvao Aleksandar Vučić, niti se mi vozimo volovskim kolima, ali ga pozivam da kaže koliko je ‘Rio Tinto’ uložio u našu zemlju“, naglasila je Bralović, dodajući ironično da ima jedna strana firma koja je mnogo više „investirala“ u Srbiju, a zove se NATO.

„Iza ‘Rio Tinta’ će ostati ista pustoš kao posle bombardovanja i zato ne smemo zaboraviti Milicu Rakić, kao i naše junake sa Košara koji su se borili za ovu zemlju koju sada hoće da unište“, zaključila je ona.

Inače, na protestu pod nazivom „Ne damo zemlju – ne damo Srbiju – ne damo đedovinu“ održanom u Mrčajevcima o istim problemima su govorili i predstavnici udruženja „Zaštitmo Dobrinju i okolinu“, „Za čist Kosjerić“, „Inicijativa za Požegu“, „Neko brine za Levač“ i „Eko brigade iz Jagodine“, koji su poslali istu poruku. Skupu je prisustvovalo oko 300 ljudi, a primećeno je i dosta pripadnika policije u civilu i u uniformama koji su snimali protest.

BONUS VIDEO: Ekološki ustanak protestna šetnja

Komentari

Vaš komentar