dr rade panić
Foto:Vesna Lalić

"Ne postoji definicija pucanja sistema i definitivno ne znači da se mora stati sa radom. Ali, kada dođete u situaciju da mnogo pacijenata ne može da dođe do zdravstvene usluge u vremenu koje je prihvatljivo, a takvih je danas baš mnogo, i imate problem da ne možete da primite pacijente koji bi morali da budu hospitalizovani, (taj broj pacijenata nije mali i tako je na celoj teritoriji Srbije), onda dođete u situaciju kao što smo imali vesti iz Italije", rekao je dr Rade Panić u intervjuu za Teviziju srpske dijaspore.

Panić kaže da to za lekare koji rade u jedinicama intenzivne nege predstavlja veliki moralni i etički problem, a pacijentima uskraćuje bar šansu da – prežive.

„Dokazano je da pacijenti koji su izraženog starosnog doba i koji imaju udružene bolesti, imaju značajno manju šansu za preživljavanje. Mi smo lekari, školovani da pomognemo ljudima, a ne da biramo ko će pomoć dobiti, a ko neće.  Sistem je u takvom stanju, (ja sam mislio da je u Kraljevu ponajgora situacija, a nije), da je prekjuče 500 pacijenata iz Beograda, (to je samo ono što ja znam), transportovano u ostala mesta po Srbiji. Ako proradi zaista kovid bolnica u Batajnici, (zbilja ne znam ni da li će, ni kako će proraditi, a najavljuju), onda će verovatno ti pacijenti da se vraćaju nazad, što je bespotrebno trošenje novca“, rekao je Panić.

Kad me kolega zove i pita da li može da se smesti pacijent, a ja znam da nema mesta – moja rečenica da je sistem pukao, odnosila se na to, pricizira anesteziolog. Dodatni problem u vrlo teškoj situaciji, napominje dr Panić, jeste ono što je Sindikat lekara i farmaceuta Srbije prvi pomenuo, a sada gradjani već osećaju dramatične posledice toga – položaj nekovid pacijenata.

Foto: Printscreen; Rade Panić

„Možda ćemo u konačnom zbiru, ako neko bude radio statistiku, imati veći broj preminulih pacijenata koji nisu bili kovid, od onih koji su preminuli od posledica zaražavanja covidom 19, kaže dr Panić.
Javnosti je poznat slučaj pacijentkinje iz Kraljeva koja je primljena u bolnicu da se leči od svoje osnovne bolesti, angine pektoris, u bolnici je zaražena i sad će, kako napominje dr Panić, „najverovatnije izgubiti glavu“. On smatra da se direktor bonice nije potrudio da zaštiti pacijente koji se leče od drugih bolesti da budu sigurni od zaražavanja, napominjući da sigurnost 100 posto ne postoji. On je siguran da je se zdravstvo značajno bolje moglo organizovati na osnovu raspoloživih kapaciteta“, dodaje on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar