Dr Srđan Lukić
Dr Srđan Lukić; Foto: Privatna arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u novim bolničkim kapacitetima u Srbiji raditi lekari povratnici, koji su, prema njegovim rečima, masovno zainteresovani da ponovo rade u Srbiji. Ipak, predsedniku je stigao jak demanti - od lekara Lično.

Dr Srđan Lukikić već dugo radi u Sloveniji i za Nova.rs objašnjava zbog čega je otišao i zbog čega ne planira da se vrati.

„Lekara u Srbiji ima i više nego dovoljno – na birou su i volontiraju godinama, u nadi da će dobiti posao. Ne bi bilo kolegijalno od nas iz inostranstva da se vraćamo. Razumem da Vučić pred, za njega veoma važne izbore, želi da predstavi sve u najlepšem svetlu i ruku na srce, naravno da je lepa svaka nova bolnica, samo ne znam koliko će to sve značiti pacijentima koji i dalje neće moći da priušte terapiju kada izađu iz tog spejs-šatla. Pomenuću samo par primera iz moje grane medicine: Srbija je verovatno jedina država u regionu u kojoj pacijenti moraju da doplaćuju pumpice za lečenje hroničnih bolesti pluća. Nije mene u inostranstvo oteralo to što nisam radio u spejs-šatlu, već što sam svaki dan morao da odgovaram na pitanja ‘doktore, ima li neka jeftinija pumpica?’ Šta reći tek za to da pacijenti koji imaju sleep apneu moraju da kupuju aparate koji koštaju više od hiljadu evra ukoliko žele da se leče? Previše puta sam izgovorio rečenicu ‘znate, mi smo potvrdili da imate tu bolest, ali za lečenje ćete morati da se snađete sami’. Ne ulepšava se fasada pre nego što postaviš temelje, a sve ovo što sad gledamo je jedna zaista lepa fasada, dok su temelji uništeni još za vreme Slobodana Miloševića. Želim srećan rad svojim kolegama u Srbiji i nadam se da će imati više snage i strpljenja od mene“, poručio je u razgovoru za Nova.rs dr Srđan Lukić, internista i pulmolog, koji radi u Sloveniji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare