Foto: N1

Imunolog i član republičkog Kriznog štaba doktor Srđa Janković rekao je večeras da će primiti prvu vakcinu koja bude dostupna, ali da vakcina nije čarobni štapić i da sve mere moraju da ostanu na snazi.

„Nadam se da ću među prvima primiti vakcinu čim moja zdrastvena ustanova dođe na red. Primiću svaku vakcinu koja bude dostupna“, rekao je Janković u emisiji „Upitnik“ na RTS-u.

On je rekao da su sve vakcine koje su u ovom trenutku registrovane bezbedne za građane, te da to što su ispitivanja prošle brže, ne znači da su kriterijumi pri testiranju bili blaži.

„Sve vakcine koje prođu ispitivanja su dobre za upotrebu. Sve koje su do sada registovane prošle su bezbednosne provere. To što ih prošle brže ne znači da su ispitivanja imala blaže kriterijume. To što je urađeno brže ne znači da je urađeno blaže. Bezbednost vakcine je visoka“, istakao je Janković.

Napominjujući da vakcina nije čarobni štapić, on je naglasio da sve mere koje su na snazi moraju da ostanu na snazi i da osobe koje su vakcinisane moraju da se štite.

„U ovom trenutku vakcinacija se ne obavlja kod trudnica i kod dece, kod grupa kod kojih još uvek nisu završena sva ispitivanja i pre nego što se završi postupak registracije za te grupe vakcine neće biti u upotrebi za njih. Organizovano i sistematski trudnice i decu do 18 godina ne možemo da vakcinišemo. Gornje granice nema, jer čak i delimična zaštita od vakcine je bolja od nikakve“, objasnio je dr Janković.

Naveo je i da pacijenti sa hroničnim oboljenjima mogu da prime vakcine, uz uslov da im bolesti nisu u akutnoj fazi.

Prema njegovim rečima, postoje dve vrste negativnih reakcija na vakcine.

„Jedne su blage i očekivane, a sa druge su reakcije koje ugrožavaju zdravlje, njih je bilo pojedinačno na milione i milione datih doza“, naglasio je dr Janković.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar