Foto: EPA-EFE/TIM KEETON

Nakon prvobitnih problema i zastoja u vakcinaciji korisnika privatnih domova za stare, ta situacija se polako rešava. Predsednik Udruženja privatnih domova za stare, Radoslav Milovanović, rekao je za Nova.rs da je tokom jučerašnjeg dana konačno počela vakcinacija, a vakcinu protiv korone je primilo 30 korisnika u nekoliko privatnih domova za stare.

45 korisnika privatnih domova za stare u Beogradu u četvrtak  je uzaludno, duže od sat vremena, čekalo na vakcinaciju protiv koronavirusa. Vakcine nisu dobili jer nisu imali neophodne zdravstvene potvrde. Korisnici privatnih domova za stare, za koje je postojala saglasnost, trebalo je da budu vakcinisani u prostorijama Gerontološkog centra Bežanijska kosa, ali nisu.

Problem je nastao kada je doktroka koja je trebalo da sprovede vakcinaciju zahtevala da korisnici privatnih domova imaju potvrde izabranih lekara da su apsolutno spremni za primanje vakcine. Ipak, ovaj problem se polako rešava.

„Danas bi trebalo da bude vakcinisano još nekoliko korisnika, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog biltena“, objašnjava Milovanović.

Milovanović konstatuje, da je, prema podacima kojima on raspolaže, planirano da se vakcine rasporede po celoj Srbiji.

On navodi da se „druga runda“ vakcinacije očekuje odmah nakon Nove godine, a do tada se očekuju i detaljne instrukcije od nadležnog ministarstva o tome kako će se vakcinacija sprovoditi.

„Udruženje će pokrenuti inicijativu da svi domovi dobiju mogućnost da lekari koji rade u sistemu socijalne zaštite mogu da budu izabrani lekar korisnika domova. To podrazumeva registarciju ordinacije opšte medicine i ulazak u sistem zdravstvene zaštite i preuzimanje zdravstevnih kartona svakog ko boravi u domskom smeštaju“, kaže Milovanović.

„Ovako nešto bilo bi veliko rasterećenje za zdravstveni sistem, ali pre svega i mnogo kavalitetnija usluga korisnicima, jer bi bili praćeni na dnevnom nivou“, zaključuje maš sagovornik.

Dodao je da se prave spiskovi onih koji su zainteresovani za vakcinu ističući da ima dosta zainteresovanih.

U Srbiji je u četvrtak počela vakcinacija protiv korone, a prve doze Fajzerove vakcine primili su premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog iz Kriznog štaba Predrag Kon. Najavljeno je da će nakon njih prve doze primiti oni iz najugroženije populacije – korisnici domova za stare. To bi trebalo da spreči da nam se ponovi scenario iz Gerontološkog centra u Nišu gde se “zaslugom” direktora desilo masovno zaražavanje i umiranje najstarijih. U Srbiju je stiglo 4.800 vakcina – u privatnim domovima za stare ima gotovo 9.000 korisnika, u državnim ustanovama socijalne zaštite ih je oko 7.000. Kada se uzme u obzir i to da je potrebno primiti dve doze vakcine, matematika je jasna – vakcina, barem u prvom cugu, neće biti dovoljno.

Poslednji podaci pokazuju da je u Domovima za stare zaraženo oko 2.500 korisnika i zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite, a do sada ih je izlečeno oko 3.700. Kako je najavljeno, vakcinacija počinje danas od domova u Beogradu i Novom Sadu.

Vakcinu primaju korisnici za koje postoji saglasnost i oni koji su stabilnog zdravstvenog stanja. Vakcine ne mogu da se primaju u domovima u kojima trenutno ima zaraženih koronom. Vakcinu ne mogu da prime oni koji imaju problema sa alergijama na penicilin ili na neki drugi lek.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar