Foto: minrzs.gov.rs

Svetski dan Alchajmerove bolesti obeležen je danas u Domu za stare Bežanijska kosa, a ministar za rad Zoran Ðorđević istakao je da je u Srbiji registrovano oko 200.000 obolelih od Alchajmera, a da su država i ministarstvo tu da pomognu i njima i njihovim porodicama.

Dom Bežanijska kosa, u okviru Gerontološkog centra Beograd, trenutno broji 520 korisnika, a između 300 i 400 njih su oboleli od Alchajmerove bolesti i drugih demencija.

Ðorđević je naveo da je Alchajmerova bolest, bolest koja brzo napreduje, a da je u svetu registrovano oko 40 miliona obolelih od Alchajmera.

Dodao je da u domu Bežanijska kosa ima dosta osoba obolelih od Alchajmerove bolesti i da je obeležavanje Svetskog dana ove bolesti prilika da se sa njima razgovara o njihovim potrebama.

Povezane vesti:

S obzirom na to da oboleli vremenom postaju sve manje samostalni i potpuno zavisni od negovatelja, što je veliko fizičko, emotivno i ekonomsko opterećenje za porodice, ali i društvo u celini, ministar je istakao da je podrška zajednice potrebna i obolelima, ali i njihovim porodicama.

Ðorđević je poručio da su država i resorno Ministarstvo tu da pomognu i da se nađu porodicama obolelih od Alchajmera, ali i drugih bolesti, i dodao da je krajnji način pomoći zbrinjavanje obolelih od ove bolesti u domove za stare.

Ministar je posebno istakao da Dom Bežanijska kosa nije imao nijednog obolelog korisnika, a ni zaposlenog od kovida 19.

Dan je u Domu obeležen uz muziku i pesmu, a orkestar koji je dočekao ministra, uz pesmu „Ovo je Srbija“, sastavljen je upravo od korisnika Doma, koji su na pitanje ministra šta im je potrebno, jednoglasno odgovorili – harmonika, koju im je Ðorđević i obećao.

Direktor Gerontološkog centra Beograd Srđan Dimitrijević zahvalio se resornom Ministarsvu na podrsči koju pruža tom domu.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar