Nebojša Stefanović, Kristofer Hil i Ivo Udovičić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i ambasador SAD Kristofer Hil prisustvovali su danas u Vojnomedicinskom centru „Karaburma“ u Beogradu ceremoniji primopredaje medicinske opreme koju su toj vojnoj zdravstvenoj ustanovi poklonile SAD.

Ministar Stefanović je zahvalio ambasadoru Hilu na donaciji koja se sastoji od 64-slajsnog skenera i pokretnog rendgen aparata i rekao da je važno da vojnici uvek budu najbolje moguće zbrinuti, da znaju da imaju vojno zdravstvo koje brine o njima u svakom trenutku, ali i podsetio da vojno zdravstvo danas brine i o svim drugim građanima Srbije, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

„U poslednjih desetak godina imali smo donacije u ceo sektor Ministarstva odbrane i Vojsku Srbije veće od 47 miliona dolara i povod današnjeg susreta, takođe, jedna je lepa stvar, a to je donacija multislajsnog skenara i rendgen uređaja koji će biti u vojnoj kovid bolnici na Karaburmi. Nadamo se kada kovid bude uskoro iza nas da će da će ovi dijagnostički uređaji biti začetak stvaranja vojne bolnice, sa punim kapacitetom, sa uređenjem koje planiramo i nabavkom novih uređaja“, rekao je Stefanović.

On je zahvalio i na podršci koju su SAD dale vojnom zdravstvu u Srbiji u poslednjih deset godina.

Nebojša Stefanović, Kristofer Hil i Ivo Udovičić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

„Te investicije su bile značajne i u tehnici i opremi, ali i u treningu naših ljudi. Strateško partnerstvo koje imamo jeste nešto što želimo da razvijamo i u budućnosti. Za nas je važno da naši vojnici uvek budu najbolje moguće zbrinuti, da znaju da imaju vojno zdravstvo koje brine o njima u svakom trenutku, a kao što znate, vojno zdravstvo danas brine i o svim drugim građanima Srbije“, rekao je ministar.

On je, takođe, zahvalio i medicinskom osoblju i lekarima VMC „Karaburma“ na svemu što su činili za građane zemlje, posebno u brbi protiv pandemije kovid-19.

PROČITAJTE JOŠ:

Ambasador Hil zahvalio je ministru Stefanoviću na prilici da poseti tu vojnozdravstvenu ustanovu koja je prve klase i da prisustvuje nečemu što označava razvoj saradnje.

„Mislim da je bitno da svaki roditelj koji šalje sina ili ćerku u vojsku treba da zna da će njegovo dete imati najbolju moguću negu i to je zaista tačno ovde u Srbiji. Ovo nije samo pitanje saradnje i tehničke opremljenosti, već i sposobnosti Srbije da upotrebi ovakvu opremu i da iskoristi da ona u potpunosti funkcioniše kako treba. Radujem se saradnji naše vojske sa Vojskom Srbije na svim nivoima“, rekao je ambasador Hil.

On je rekao da se raduje budućoj saradnji i dodao da će se truditi da vidi šta je to što još može biti učinjeno i posebno zahvalio na današnjoj prilici da upozna predstavnike vojnog zdravstva.

Komandant privremene vojne bolnice „Karaburma“, pukovnik doktor Ivo Udovičić, tokom obilaska medicinske opreme, predstavio je njen značaj, kao i tok infrastrukturnih radova koji su prethodili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar