Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

Opasnom i retkom bakterijom raoultella planticola, u Opštoj bolnici Valjevo, zaražene su, kako saznaje Nova.rs, čak četiri pacijentkinje u poslednjih 10 dana i sve su hitno prebačene u beogradske ginekološko-akušerske klinike na dalje lečenje. Ovim ženama urađene su različite intervencije u istoj operacionoj sali, a nakon što je prva, stara samo 27 godina, usled infekcije dobila sepsu, iz bolnice nisu preduzeli nijednu meru, niti je bilo reakcije nadležnih. Tek kada su kod još tri pacijentkinje lekari izolovali ovu bakteriju, pozvana je Komisija za zaštitu od intrahospitalnih infekcija, a i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, ubrzo je (zvanično - drugim povodom), obišla ovu ustanovu.

“Ovako nešto se nikada ranije nije dogodilo u našoj bolnici. Krajem avgusta došla nam je zdrava, mlada žena, na prekid trudnoće, koji je obavljen u odseku konzervativne ginekologije Zdravstvenog centra Valjevo. Kolega je uradio prekid u kratkotrajnoj anesteziji, a posle samo sat vremena ženi je naglo skočila temperatura. Stanje joj je bilo sve lošije, nismo znali šta joj se dešava. Uradili smo joj sve briseve, skener male karlice, biohemiju, ginekološki ultrazvuk, jer smo mislili da joj je probijena materica nakon intervencije, ali sve je delovalo u redu. Dali smo joj terapiju za temperaturu, koja je malo spala, ali ništa značajno“, objašnjava za Nova.rs doktorka iz ove ustanove, koja je zamolila da ostane anonimna.

Foto: Shutterstock

Tokom sledećeg dana, pacijentkinji se, priča doktorka, stanje drastično pogoršalo.

„Žalila se na bolove u stomaku i po preporuci hirurga morala je u salu. Žena je imala sepsu, urušavao joj se čitav organizam. Izvađeno joj je slepo crevo, ispran trbuh i dreniran. Promenjen joj je antibiotik i do jutra je bila za nijansu bolje, ali mi i dalje nismo znali šta je uzrok njenom lošem stanju. Sutradan joj je, međutim, izolovana neka bakterija, intrahospitalna, bolnička, iz porodice klebsijela, koja je toliko retka da za nju nikada ranije nismo čuli, a rečeno nam je da je ova pacijentkinja tek 27. slučaj u svetu sepse izazvane tom bakterijom. Nažalost, bilo ih je još, a to smo saznali tokom narednih dana“, kaže doktorka.

Osoblje bolnice je, nakon ovog slučaja, očekivalo da će uprava pozvati Komisiju za intrahospitalnu zaštitu, da će uzeti briseve sa svih instrumenata, radnih površina, pa i ruku medicinara, kako bi ustanovili prenosioca.

Foto: Shutterstock

„Ništa od toga se nije dogodilo. Nastavili smo da radimo, kao da je sve u najboljem redu. Krenule su priče kako nam je ta žena unela bakteriju, ali to je sramna laž. Ona je bila potpuno zdrava kada je primljena. U narednih nekoliko dana, kod čak tri pacijentiknje izolovali smo istu bakteriju – raoultella planticola. Imale su iste simptome kao prva žena. Sve četiri su trenutno u Beogradu gde su hitno prebačene na ginekološko-akušerske klinike, a dve su u šok sobi, u teškom stanju. Druga pacijentkinja je starija žena, kojoj je posle intervencije povređena vagina. Sada se nalazi u šok sobi sa ovom bakterijom. Treća pacijentkinja imala je komplikacije posle carskog reza, koje nisu odmah prepozante. Imala je krvarenje koje je trajalo gotovo 24 sata, a posle svega je dobila i tu bakteriju, koja je tek trećeg dana kod nje izolovana i sada je u teškom stanju. Žena je operisana ukupno četiri puta. Četvrtoj pacijentkinji, koja je takođe imala intervenciju, a koja je majka troje dece, stanje se toliko iskomplikovalo da je završila na dijalizi“, kaže naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Tek kada je i četvrta pacijentkinja prebačena na kliniku u Beograd, u valjevsku bolnicu, prema rečima našeg izvora, stigla je inspekcija Ministarstva zdravlja, kao i Komisija za zaštitu od bolničkih infekcija.

Pročitajte još:

„Očigledno je bilo neophodno da se više žena inficira, da bi uprava bolnice prihvatila činjenicu da je bakterija negde u ustanovi i da preti da zarazi još ko zna koliko ljudi, a među njima su trudnice koje leže kod nas i čekaju porođaj. One su i najugroženije. Uzeli su sve briseve sa radnih površina, sa ruku lekara, sa svih instrumenata, a to je trebalo da urade odmah posle prvog slučaja, ali rukovodeći kadar tada nije reagovao. Prva žena je radila abortus, a preostale tri su imale različite ginekološke intervencije, a sve u istoj sali, na istom mestu, istom krevetu. Nikada se ranije nije desilo da žena samo sat vremena posle manje, rutinske intervencije dobije visoku temperaturu, pa kada smo svedočili i takvom slučaju, trebalo je odmah da reagujemo“, naglašava naša sagovornica iz valjevske bolnice.

Foto:Nova.rs

Prva pacijentkinja dobila je sepsu i jedva preživela.

“I niko ništa nije preduzeo posle njenog slučaja. Pre nekoliko dana na vajber grupi dobili smo preporuku da redovno peremo ruke, kao da to do sada nismo radili i to je za nas jedina ‚opomena‘“, u neverici priča doktorka.

Ona ističe da su trudnice u Valjevu, na Ubu, i u drugim mestima koje pokriva ova ustanova, uplašene, pa iz straha otkazuju preglede i porođaje u ovoj Opštoj bolnici i prelaze u Beograd.

Sve inficirane žene su prebačene u glavni grad krajem prošle nedelje, kada je i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, posetila valjevsku bolnicu, što je na sajtu ove ustanove naslovljeno kao „Konstruktivna poseta”. Ministarka je, naime, u petak 1. septembra, prvi put obišla ovu bolnicu, a povod nisu bile zaražene pacijentknje i širenje opasne bakterije, već radni sastanak sa prezentacijom „Urbanističkog projekta i idejnog rešenja  rekonstrukcije i dogradnje Opšte bolnice u Valjevu“ sa korigovanim izmenama.

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Na naša pitanja o stanju četiri pacijentkinje i merama zaštite od zaražavanja bakterijom raoultella planticola, iz Opšte bolnice Valjevo, nisu odgovorili do objavljivanja ovog teksta.

Šta je raoultella planticola?

Bakterija raoultella planticola je veoma retka i smatra se podvrstom klebsijele, a nalazi se u zemljištu i vodi. Klebsijela živi u prirodi, ali lako dospeva u ljudski organizam, putem kože, krvi, urina, a infekcija se najčešće aktivira u bolničkim uslovima.

***

BONUS VIDEO: Srbija prva po otpornosti bakterija na antibiotike, dok Folkodin povlače sa tržišta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar