Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Doktorka Gorica Đokić, članica Sindikata lekara i farmaceuta, kaže za N1 da je jedan od zahteva tog sindikata da se formira stručna komisija koja će utvrditi zbog čega je velika smrtnost zdravstvenih radnika u Srbiji od posledica kovida-19. "Ja neću da prejudiciram, mi imamo dovoljno informacija na osnovu kojih bismo mogli da zaključimo, ali ne želim da govorim neprovereno", kazala je Đokić.

Članovi Sindikata lekara i farmaceuta održali su u ponedeljak skup ispred zgrade Vlade Srbije koji se, iako najavljen kao protest, pretvorio u komemoraciju za sve preminule lekare i zdravstvene radnike tokom epidemije koronavirusa. Organizatori skupa već nekoliko meseci traže da se utvrde uzroci smrti lekara i tvrde da ih je najviše od svih zemalja u okruženju. Na njihove zahteve nema konkretnog odgovora, a nadležni kao da izbegavaju pitanje velike smrtnosti zdravstvenih radnika.

„U mojoj prirodi je da ne optužujem nikoga, ja sam osoba koja smatra da je racionalna i ne mogu da se ni o čemu  izjašnjavam dok se ne utvrdi zbog čega je svaki od lekara preminuo. Mi imamo dovoljno informacija na osnovu kojih bismo mogli da zaključimo, ali ne želim da govorim neprovereno. Jedan od naših zahteva je da se formira stručna komisija koja će se baviti istragom zbog čega je ovolika smrtnost među zdravstvenim radnicima i gde moramo i mi da učestvujemo sa svojim podacima, koji su dobijeni direktno s terena“, rekla je Đokić za N1.

Doktorka Đokić je u ponedeljak čitala spisak preminulih lekara i medicinskih sestara na ivici suza.

„Ja sam mesecima ispraćala naše kolege i razgovarala s rodbinama, s majkama, sa sestrama, supruzima. Pozdravila sam se sa nekim od njih u gomili pre nego što sam pročitala spisak. Oni nisu hteli da se ističu, smatrali su da su sve žrtve podjednake, kao što i mi smatramo“, rekla je.

Dodaje da ne želi da zvuči patetično, ali…

„To je jednostavno realnost, to nije statistika, to su ljudi, to su godine škole, to su porodice koje su ostale bez svojih supružnika, majki, očeva. To su kolege koje su imali po dvoje, troje dece. Za jednu državu, to je strašno, ali za jednu porodicu je to tragedija“, rekla je sagovornica N1.

Među preminulima je, dodaje, bilo i njenih najboljih prijatelja.

„Najboljih prijatelja, kolega koje smo znali po čuvenju i kao vrhunske ljude, a ne mogu ni za jednog od njih da kažem da nije vrhunski“, rekla je.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ona dodaje da se od ponedeljka spisak preminulih uvećao.

Dobili smo informaciju od ćerke doktorke Dizdarević, koja je specijalista interne medicine iz Doma zdravlja Raška, koja je preminula rekavši – ‘ne mogu da sačekam da primim drugu dozu vakcine, moram da lečim narod, nema ko da ga leči’“, kazala je dr Đokić.

Jedan od zahteva sindikata je i da se u zdravstvenim jedinicama jasno razdvoje crvene i zelene zone. To, kaže, još uvek nije svuda urađeno, iako je od početka epidemije prošlo godinu dana.

„Da je to učinjeno, mi to ne bismo tražili, u tom jednom zahtevu ima nekoliko najvažnijih koje možemo rezimirati u to da tražimo precizan pravilnik upućivanja na rad u kovid jedinice, a kovid ambulante vuku ekstreman teret. U velikim gradovima je uglavnom podeljeno sve na crvene i zelene zone, ali čim se odmaknete od velikih gradova, situacija je drugačija“, kaže Đokić.

Prema njenim rečima, mora da postoji jasan pravilnik koji će biti isti za celu Srbiju.

„Gde će se znati da upućivanje u kovid jedinicu ne zavisi od volje aktuelnog direktora, nego od toga kako je propisan pravilnik koje će doneti Ministarstvo zdravlja ili Vlada. Jednostavno, mora da se zna ko može u kovid jedinicu, koliko traju smene, kakva je zaštitna oprema, ko je odobrio. Ne može neko kao što je deo naših preminulih kolega, koji se pojave u kovid jedinici i nikad ne izađu iz nje do svoje smrti“, kaže Đokić.

Predlog sindikata je da smene u kovid jedinicama ne smeju da traju duže od šest sati.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Vremenski ne duže od mesec dana i svi moraju da idu linearno. Ne može neko da preživi epidemiju tako što neće raditi ništa, a neko neće izlaziti godinu dana iz kovid jedinice. Mora da bude uniformno“, naglasila je.

A na pitanje da li misli da je zdravstveni sistem pred pucanjem, dr Đokić kaže: „Stav Sindikata lekara i farmaceuta Srbije nije unoforman po ovom pitanju, moj lični stav je da ja mislim da je zdravstveni sistem i ovo malo što je od njega ostalo opstao isključivo zahvaljujući nama pojedincima, zdravstvenim radnicima sa neverovatnim entuzijazmom do kompletne lične žrtve u spasavanju hiljade života građana. Svaki od kolega preminulih je spasao pre toga hiljade. O tome moramo jasno i glasno da razgovaramo. Sistem, ako i postoji, a postoji u tragovima, je opstao zahvaljujući samo entuzijazmu zdravstvenih radnika u Srbiji“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar