Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Iako je danas u intervjuu za agenciju Beta generalna direktorka "Rio Sava" najavila "zastajanje" u projektu "Jadar", ova kompanija nastavlja da šalje ponude za kupovinu parcela u Gornjim Nedeljicama i Slatini, piše portal N1.

Kako piše N1, kontakt sa vlasnicima i meštanima ostvaruje se preko SMS poruka koje neprestano stižu. Procedura je takva da ukoliko ste zainteresovani za prodaju zemlje dobijete mejl sa ponudom Rio Tinta, saznaje N1. Na osnovu poruka koje su nam prosledili meštani vidi se da se tačno zna koje se parcele traže.

A ranije danas, generalna direktorka „Rio Sava Exploration“ Vesna Prodanović izjavila je, u intervjuu agenciji Beta, da ta kompanija planira da zastane s projektom „Jadar“ i da pozove na javni dijalog kako bi se stanovnici upoznali sa svim aspektima projekta.

Na pitanje Bete da li će kompanija da nastavi da kupuje imanja na područjima gde je u planu eksploatacija rude i u zonama uticaja rudnika, direktorica Rio Save je rekla da će kompanija „nastaviti da sarađuje“ s lokalnom zajednicom i s vlasnicima zemljišta. „Svesni smo da je naš projekat usko povezan s njihovom zemljom, načinom života i da im mora doneti i pozitivne stvari i poboljšati uslove života. Proces otkupa zemljišta je prema Zakonu, neophodan uslov za ishodovanje dozvola za izgradnju, i zato je i morao da započne ranije, konkretno, u avgustu 2020. godine. Proces je vođen uz redovne i česte konsultacije sa vlasnicima zemljišta, uz uvažavanje njihovih sugestija i potreba“, kazala je Prodanovićeva.

Dodala je da se program otkupa zemljišta sprovodi na dobrovoljnoj bazi i u skladu sa svim važećim zakonima Republike Srbije, uz primenu najbolje globalne prakse u skladu sa standardima Međunarodne finansijske korporacije, koji definišu mere, poštenu naknadu i unapređene uslove života ljudi koji prolaze kroz proces preseljenja. „Do sada ni jedno domaćinstvo koje živi u predviđenom obuhvatu nije eksplicitno odbilo ponudu koja se šalje isključivo po ličnom zahtevu vlasnika, i sa svega nekoliko domaćinstava razgovori su još u toku“, istakla je ona.

BONUS VIDEO: Nedeljice iz vazduha – kao ratna zona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare