Sastanak Jakoba Stausholma i Aleksandra Vučića Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Dokumenta Vlade Srbije, do kojih je došao dnevni list “Nova”, pokazuju da je država dozvolila “Rio Tintu” da vrši hidrogeološka istraživanja na reci Drini. Tokom prošle godine, vlada je ovoj multinacionalnoj kompaniji odobrila i proširenje istražnog prostora za 3,3 kvadratna kilometra.

Pročitajte još...

Tokom 2020. godine, vlada premijerke Ane Brbnabić izdala je četiri rešenja, kojima se odobravaju geološka, inženjerskogeološka i hidrogeološka istraživanja “Rio Tintu”.

Tadašnji ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najpre je potpisao rešenje 22. januara 2020. godine, u trajanju od dve godine, kojim se odobrava nastavak geoloških istraživanja ovoj multinacionalnoj kompaniji. Manje od mesec dana kasnije, 14. februara, država odobrava “Rio Tintu” zadržavanje prava na istražnom prostoru ležišta bora i litijuma “Jadar” kod Loznice i to do 1. septembra 2021.

2020. – Godina početka pobune i nikad veće podrške države “Rio Tintu”

U godini kada je javnost počela detaljnije da se upoznaje sa projektom “Jadar” i namerama “Rio Tinta” u Srbiji, država odlučuje da izda i treće rešenje ovoj kompaniji. Tako je 13. jula, ova multinacionalna kompanija dobila i rešenje o proširenju istražnog prostora za 3,3 kilometra kvadratna za inženjerskogeološka istraživanja na istražnom prostoru “Korenita” , koji se nalazi na teritoriji opština Loznica i Krupanj.

Izvor: Privatna arhiva

Mesec dana kasnije, 25. avgusta, država odobrava „Rio Tintu“ i sprovođenje primenjenih hidrogeoloških istraživanja, odnosno bušenja, na prostoru Lipnički Šor, koji se nalazi u aluvijonu reke Drine i to u trajanju od dve godine.

Izvor: Privatna arhiva

“Odobreni istražni prostor je površine 10 kilometara kvadratnih. Nosilac istraživanja je dužan da prilikom testova crpenja, osmatra hidrogeološke objekte u neposrednoj blizini i u slučaju naglog opadanja izdašnosti, nivoa podzemnih voda ili promene uobičajenog režima postojećih korisnika, testiranje odmah obustavi i o tome obavesti Ministarstvo”, navodi se u rešenju.

Akademik Stevanović: Oni buše

Predsednik Akademijskih odbora SANU za zaštitu životne sredine i izučavanje flore i vegetacije Srbije, akademik dr Vladimir Stevanović, rekao je da se istraživanja na Drini vrše kako bi “Rio Tinto” znao kolika je dubina vode koju crpi.

Vladimir Stevanović, akademik, biolog, botaničar, ekolog i biogeograf, intervju
Vladimir Stevanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Mnogo veće pitanje je šta će biti sa vodama koje će se slivati u aluvijon Mačve, koji je potencijalno najveće vodosnabdevalište Srbije. Ne zna se da li će arsen ući u vodu iz jalovišta“, navodi on.

Stevanović dodaje da postoji objektivni strah da će “Rio Tinto” izvlačiti veće količine vode iz aluvijona.

„Veliki znak pitanja je koliko će oni vode da uzimaju. U geološkim slojevima, kad su bušili, oni su naišli na slanu vodu. Šta će oni sa tom vodom? To ne mogu da puste u reke“, objašnjava on.

Šta je aluvijon

Akademik Stevanović objasnio je šta je zapravo aluvijon neke reke.

„To je obalni deo rečnog korita, ali u širem smislu deo gde se reka verovatno nekada kretala. On je uglavnom sastavljen od šljunka, peska, itd… Aluvijon ima veze sa samom rekom, jer tu su podzemne vode. Svako ima aluvijon. Imate primer Makiša, koji je aluvijon Save iz kog mi uzimamo vodu, a oni hoće da grade metro“, opisuje akademik.

Najavljivali otvaranje rudnika za 2022. godinu

Tokom 2020. godine iz kompanije “Rio Tinto” stizale su poruke da rade na fazi studije izvodljivosti za projekat vađenja litijuma u Srbiji, te da će se na osnovu nje doneti odluka o rudniku.

Istraživanja koja su sprovodili, kako su navodili iz te kompanije pre godinu dana, ukazivala su na to da će sve biti završeno tokom 2021., a da će izgradnja rudnika započeti 2022. godine.

Studija Instituta “Jaroslav Černi”: Nema potrebe da se uzima voda iz Drine

Dnevni list “Nova” imao je uvid u studiju otpadnih voda, koju je za potrebe kompanije “Rio Tinto” sproveo Institut “Jaroslav Černi”.

U izveštaju “Černog” navodi se, između ostalog, da, ukoliko su podaci navedeni u prostornom planu tačni, ne postoji razlog da se uzima voda aluvijona reke Drina, koja je regionalno izvorište vodosnabdevanja Mačve.

Šljunak, Drina, Šljunak iz Drine – cveta ilegalna eksploatacija, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Foto: Nova S

“Poređenja radi, ukupne količine otpadnih voda rudnika odgovaraju potrebama tehničke vode za industriju cele Mačve. Pri tome, svi planski dokumenti predviđaju da se za ove namene voda zahvata isključivo iz rečnih tokova, a ne iz aluvijalnih izdani, koje su namenjene za vodosnabdevanje stavnovništva i privrede vodom kvaliteta za piće”, napominje se u izveštaju.

Iz Instituta “Jaroslav Černi” naglasili su da je rešenje o snabdevanju rudnika tehničkom vodom iz aluvijona reke Drina u kapacitetu izvoršita (100 l/s) i dovodnog cevovoda (od 580 m3/h) u suprotnosti sa Prostornim planom Republike Srbije, Strategijom upravljanja vodama i vodnim uslovima, koji su dati za projekat rudnika “Jadar”.

“U razmatranoj studiji posebno je problematičan ‘kreativan’ pristup ocene ispunjenja vodnog uslova i kriterijuma u vezi sa stepenom prečišćavanja i ispuštanjem otpadnih voda u recipijent”, navodi se u dokumentu.

BONUS VIDEO Reklama o Rio Tintu koju je RTS odbio da emituje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare