Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u protekla 24 sata evidentirane su još 1.193 osobe zaražene koronavirusom, a preminulo je još 26 osoba.

Testirano je ukupno 14.656 osoba, a na respiratoru je još 100 pacijenata.

U Srbiji je u četvrtak registrovano 1.177 osoba zaraženih koronavirusom, a preminulo je 30 osoba.

Ukupno je bilo testirano 14.291 građana, a na respiratoru su bila 104 pacijenta.

***
U Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) u toku je postupak registracije antikovid vakcine proizvođača „Džonson i Džonson“, potvrdila je predstavnica ALIMS Jelena Mitrašinović.

„Trenutno smo zatražili dodatnu dokumentaciju i kada je budu dostavili završićemo proces evaluacije i doneti definitivni zaključak o kome ćemo obavesti javnost“, rekla je ona.

***
Od ponedeljka, 27. decembra u osnovnim i srednjim školama primenjivaće se prvi model nastave, odnosno učenici će nastavu pohađati neposredno, odlučio je Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola.

***
Krizni štab zasedaće u utorak, 28. decembra a teme će biti predstojeći praznici kao i činjenica da se u Srbiji pojavio novi omikron soj.

Lekari iz Kriznog štaba kažu da se treba paziti i da nisu za to da se u novogodišnjoj noći „meša veliki broj ljudi“. Ipak, neke konkretne mere i eventualna pooštravanja ne žele da komentarišu i unapred proglašavaju.

***
Doktor Milanko Šekler, virusologom i mikrobiologom Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu kaže da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja, kao i da se pokazalo da je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

***

Predstavnica Agencije za lekove i medicinska sredstva Jelena Mitrašinović kaže da je do sada prijavljeno 1.306 neželjenih reakcija, od čeka su šest teški oblici tromboze.

Kako je rekla, teže reakcije posle vakcinacije poput tromboze zabeleženo je kod šest slučajeva, a kod tri je donet zaključak o povezanosti sa imunizacijom.

***
Srbija od sutra više neće biti na listi epidemiološko visokorizičnih zemalja Nemačke, saopštio je Robert Koh institut.

***
Bonus video – Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram