Grafika:Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 228 zaraženih koronavirusom, a preminule su još 3 osobe.

Testirano je ukupno 8.969 građana a na respiratorima je 11 pacijenata.

Podsetimo, juče je u Srbiji registrovano još 228 zaraženih koronavirusom, a preminule su 4 osobe.

***
Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, Marijan Ivanuša, izjavio je ranije danas da se očekuje da će u zemljama Evrope do kraja avgusta 90 odsto slučajeva zaraze koronavirusom biti izazvano delta sojem.

Sve države u regionu, koje imaju najintenzivnije pogoršanje epidemiološke situacije imaju delta soj i očekuje se da će do kraja avgusta u Evropi 90 odsto slučajeva biti od delta soja, upozorava Ivanuša.

***
Mladi neće da se vakcinišu zbog straha da će im ugroziti reproduktivno zdravlje, zato što veruju da je vakcina bar jednako opasna koliko i korona, kao i da ih jak imunitet štiti od korone, pokazuje istraživanje koje je sprovela laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta u saradnji sa IPSOS-om.

Procenat vakcinisanih poslednjih meseci u Srbiji ne raste istim tempom kao na početku, a najveću prepreku na putu ka kolektivnom imunitetu prestavljaju mladi do 30 godina, koji čine najamnji udeo u vakcinisanom stanovništvu.

Samo 14,2 odsto mladih od 15 do 30 godina u Srbiji je vakcinisano protiv kovida 19, od čega tek 4,9 odsto iz najmlađe grupe, iz grupe od 20 do 24 godina 16,7 odsto i iz najstarije grupe do 30 godina 20,7 odsto, rezultati su istraživanja koje je Krovna organizacija mladih Srbije sprovela u periodu od maja do jula ove godine.

***
Pulmolog Dejan Žujović izjavio je da je u Srbiji u proteklih godinu i po dana od posledica kovida-19 preminulo najmanje 20.000 ljudi. On je kazao da je ova pandemija, po izgubljenim životima, Srbiju koštala grada veličine Vršca.

„Nisam optimista. Mi smo izgubili bitku kada je u pitanju vakcinacija. Zbog neadekvatnog delovanja u određenim trenucima, pustili smo da se pandemija razvija svojim putem. Propustili smo šansu zbog svog neobrazovanja, bahatosti, nemarnosti i gledanja samo svojih interesa“, istakao je pulmolog.

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa koronavirusom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare