Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano 5.896 novozaraženih koronom , a preminule su još 63 osobe. Time se zvaničan bilans umrlih popeo na 10.018 osoba.

Na respiratorima je 290 pacijenata, a testirane su 19.952 osobe.

Pročitajte i OVO

Podsetimo, juče je u Srbiji registrovano 4.929 novoobolelih od koronavirusa, a preminulo je 65 osoba.

***
Oktobar 2021. godine ostaće upamćen kao mesec u kome je, prema zvaničnim podacima, zabeležen najveći broj preminulih od posledica koronavirusa u Srbiji – čak 1.721. U odnosu na prethodni mesec broj umrlih je skoro udvostručen, a prosečan dnevni broj preminulih u oktobru je premašio 55.

Broj umrlih na dnevnom nivou u mesecu koji je za nama nije padao ispod 46, a poslednjeg dana oktobra broj žrtava smrtonosnog virusa dostigao je 65. Samo u poslednjoj oktobarskoj nedelji kovid-19 odneo je 446 ljudskih života, što je najveći broj smrtnih slučajeva na nedeljnom nivou od početka epidemije.

***
U Beogradu je već 300.000 građana primilo treću, buster dozu vakcine, a svakodnevno se povećava broj onih koji primaju prvu dozu, izjavila je gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

***

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da je stav Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa da treba produžiti jesenji raspust za učenike u školama, a da će odluka o tome biti doneta u toku ove nedelje.

***

U Srbiji ima više od milion zvanično registrovanih slučajeva zaraze koronom. Predsednik Udruženja za neurokardiologiju Srbije Branislav Milovanović podseća na podatke iz zemalja EU, prema kojima svaki deseti pacijent koji je imao koronu ulazi i u stanje postkovid sindroma. Računica pokazuje da će, prema aktuelnim brojkama, oko 100.000 građana Srbije imati osetnije zdravstvene postkovid posledice.

Kako je ranije objasnio dr Milovanović, postkovid sindrom predstavlja sistemski problem za organizam, pa posledice sežu od pluća, preko srca do nervnog sistema i štitne žlezde.

***
Od posledica infekcije koronavirusom, u oktobru je u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo ukupno 60 pacijenata, pokazuju zvanični podaci Štaba za vanredne situacije. Tokom oktobra samo četiri dana nije bilo preminulih pacijenata, a gledajući po gradovima najviše preminulih je bilo iz Novog Pazara, polovina od ukupnog broja – 30.

***

Bonus video – Poznati koji su izgubili bitku sa kovidom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare