Branko Ružić, Predrag Kon i Jasna Janković Beograd 24.08.2021. Završena sednica Kriznog štaba, izjave, Krizni štab, koronavirus, polazak u školu, škola, 1. septembar
Branko Ružić, Predrag Kon i Jasna Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Epidemiolozi će se danas sastati s ministrom prosvete Brankom Ružićem, nakon čega će se znati jasan stav o tome kako će se nastava u školama odvijati u narednom periodu.

Tu vest je je za Nova.rs potvrdio član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

„U svakom slučaju, opredeljenje je da škole treba da nastave da rade. Semafor sistem će se koristiti na dalje, s tim što će se gledati da u gradovima gde ima najviše obolelih, da tu mora da se ide na treći nivo – onlajn“, kazao je Tiodorović.

Pročitajte još...

On je dodao da zvaničnu odluku saopštava Ministarsvo prosvete.

Tiodorović smatra da je velika stvar da se nastavi škola zbog dece, obrazovanja i socijalno-vaspitne uloge koju ona ima.

„Prateći poslednjih dana šta se dešava, mislim da ova kombinovana nastava već daje rezultat. Bitno je da svaki roditelj shvat, ako je neko iz porodice bolestan ne treba slati dete u školu“, poručuje Tiodorović.

Dok se čeka odluka da li će đaci u Srbiji krenuti na onlajn nastavu, na Kriznom štabu se već raspravlja o pomeranju zimskog raspusta na sredinu decembra, oko 15.12.

O ovom predlogu govorio je i dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba. On je istakao da ima dosta zaražene dece, ali i da je njihova klinička slika teža nego na početku. Ipak, na pitanje o tome da li će deca preći na onlajn nastavu, dr Kon nije dao precizan odgovor, ali je apostrofirao da je epidemiološka situacija među decom takva da se moraju preduzeti neke mere.

„Videćemo, ne smem ništa de prejudiciram. Postoje podaci na koje se oslanjamo kada se donose neke odluke. Ti podaci dolaze iz svih školskih uprava preko epidemiologa instituta i zavoda, i oni su vrlo pouzdani. Drugi podaci nam dolaze sa testiranja, koje se dnevno prati. Otkriva se mnogo zaraženih, odnosno pozitivnih, i po svemu tome imamo više otkrivenih pozitivnih u tom uzrastu. Računamo da su svi oni u školi. Kada tako gledamo, imamo situaciju koja, takođe, ni u kom slučaju nije vanredna, ali u ukupnom sagledavanju situacije u kojoj se povećava broj dece koja, nažalost, imaju i tešku formu bolesti, potpuno je legitimno razmišljati na koji način napraviti predah i smanjenje kontakata kod dece. Ostaje prostor za samu onlajn nastavu. Moramo razgovarati sa ministrima, i jednim i drugim, šta je moguće. Nešto o čemu se potencijalno razmišlja jeste da ti prekidi budu povezani sa raspustom, onaj koji inače ide“, rekao je Kon.

Dodao je da se ne razmišlja o produžetku zimskog raspusta nego o njegovom pomeranju za početak decembra.

„Ne, nego da bude ranije. O svemu tome se razmišlja. Naravno, prvo i osnovno je gledati zdravlje dece. To je najvažnije. To pitanje je bilo na Kriznom štabu, rečeno je da će se o tome još raspravljati i to je normalno na dnevnom radu“, poručio je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare