Direktorki doma u Sremčici javna opomena zbog kršenja etike

Podeli:
Foto: Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

Komora socijalne zaštite oglasila se povodom problema u Ustanovi za decu i mlade "Sremčica" i utvrdila da je direktorka te ustanove Marina Vidojević prekršila profesionalni kodeks. Time se naslućuje i konačni epilog agonije uzbinjivača Petar Vladetića koji je više puta ukazivao na probleme u funkcinisanju te ustanove. Zbog toga što je u javnosti progovorio o lošim uslovima u kojima borave korisnici dobio je i otkaz. Više puta su donošene odluke na osnovu kojih je ovaj specijalni pedagog trebalo da bude vraćen na posao, ali se to nije događalo, produžavana je proceduralna agonija.

Etički odbor Komore socijalne zaštite je 2. aprila doneo sledeću odluku:

Utvrđuju se povrede Kodeksa profesionalne etike učinjene od strane direktora Ustanove za decu i mlade „Sremčica“ Marine Vidojević, diplomirane defektološkinje i izriče joj se mera profesionalne odgovornosti – Javna opomena.

Odbija se prijava Ustanove za decu i mlade „Sremčica“ podneta protiv zaposlenog Vladetić Petra, diplomiranog specijalnog pedagoga kao neosnovana. Petru Vladetiću diplomiranom specijalnom pedagogu, daje se preporuka za stručno usavršavanje u oblasti komunikacije sa korisnicima i održavanja profesionalnih granica.

Foto: Privatna arhiva

Ova odluka u svom obrazloženju detaljno objašnjava sve nepravilnosti u postupanju direktorke, navodi se čak sedam prekršenih Kodeksa profesionalne Etike, kršenje Zakona o socijalnoj zaštiti, nepoštovanje sudskih odluka, slučajeve zloupotrebe korisnika, kao i dovođenje korisnika u opasnost.

Uzbunjivač Vladetić Petar navodi da je najstrašnije to što su ovakvim postupanjem dovedeni korisnici u rizik i što su zloupotrebljeni od strane direktorke zbog sprovođenja odmazde, a što je jasno navedeno u obrazloženju odluke Komore socijalne zaštite.

Vladetić ističe da je utvrđeno da je direktorka na mesto koordinatora stručnog rada, vođe internog tima, i vođe stručnog tima postavila Ivanu Mitrović, tada nelicenciranog radnika bez iskustva i time urušila funkcionisanje ustanove, a sve u cilju ostvarivanja apsolutnog uticaja na sve profesionalne odluke koje se donose u ustanovi.

U obrazloženju odluke navodi se da je direktorka kršila i prava roditelja štićenika, ali i prava zaposlenih.

Takođe u obrazloženju odluke članovi etičkog odbora su zauzeli stanovište da je podnošenje krivične prijave protiv uzbunjivača za proganjanje sopstvenog korisnika na specifičan način bilo u cilju izigravanja pravde. Krivična prijava je faktički podneta kako bi se po svaku cenu sprečio povratak uzbunjivača na posao nakon što je on zatražio sudsku zaštitu.

„Veoma sam srećan što je Krovno strukovno udruženje u Socijalnoj zaštiti hrabro reagovalo, štiteći Kodek profesije. Ovo je sada opšte pitanje za naše društvo, a najpre za nadležno ministarstvo. Ovakva osoba na čelu institucije od koje zavise životi 300 korisnika je velika opasnost. Ovde se više neradi o narušavanju ugleda Ministarstva za rad boračka i socijalna pitanja, već o životu i zdravlju korisnika. Nažalost roditelji i staratelji korisnika mi konstantno traže pomoć zbog učestalih povreda i neadekvatnog postupanja od strane Ustanove i zato molim nadležno ministarstvo da reaguje. Apelujem da nas nadležne institucije zaštiti od osobe koja konstantno iznosi neistine, antidatira delovodne knjige, krši i nepoštuje zakone. Takođe apelujem da se utvrdi koliko je novca otišlo na Hipoterapiju, koja zapravo nikada nije realizovana u Ustanovi, već samo u novinskom članku“, objašnjava Vladetić.

Istorija uzbunjivanja

Glavni lik ove priče, specijalni pedagog Petar Vladetić u domu u Sremčici radi već 10 godina, a problemi sa kojima se on suočava i na koje ukazuje traju od 2018. Otkaz je zvanično dobio dva puta, uprkos tome što ima status uzbunjivača.

Foto: Privatna arhiva

Prvi put je bez posla ostao pre više dve godine, ali je kao uzbunjivač vraćen na radno mesto. Tadašnja direktorka Gordana Ković, je smenjena, ali su problemi ostali. Naš sagovornik ponovo letos dobija otkaz i u nemilosti je nove čelnice doma u Sremčici Marine Vidojević.

U izjavi za naš portal, Vladetić tvrdi da prethodna direktorka i ova aktuelna, imaju zajedničku crtu – rad na uštrb korisnika. Prva direktorka je smenjena, a očekuje da će sličnu sudbinu doživeti i ova sadašnja.

„Dve godine korisnici su provodili bez adekvatnog WC-a, i adekvatnog uslova za smeštaj. To što se nešto nešto renovira, nije razlog da mi nekog ubijemo. Pre četiri-pet meseci se tamo dogodio i požar, a nisu bili dostupni aparati. Požar je ugašen tako što su korisnici i radnici dušeke izbacili kroz prozor“, priča nam i opasnostima po korisnike.

Tvrdi da je Dom u Sremčici nekada bio za primer, a sada se devastira.

„Stručni rad ne postoji. Sve se svelo na puko čuvanje dece, zbog hroničnog nedostatka radnika. Nema dovoljno negovatelja, niti spremačica da se to opere. To je prljavo, neuslovno. Treba četiti puta da se poveća broj radnika, pre svega negovatelja. Rad specijalnih pedagoga (defektologa) se svodi na to da menja pelene i hrani decu. Tamo je rupa do rupe, gole su instalacije u pojedinim sobama. Mokri čvorovi nisu sanirani, pa i po 120 korisnika čeka na jedan ili dva tuša“, objašnjava nam (ne)uslove u domu.

Dodaje i da su mu korisnici sa kojima je u kontaktu poslali i fotografije buđavog hleba koji su, kako tvrdi, nedavno dobili za obrok. Taj hleb su zajedno sa tanjirima, iz protesta bacili u dvorište.

Uprkos odluci i statusu uzbunjivača, direktorka ga mesecima nije vratila na posao. Prema Vladetićevim rečima, direktorka je njegov odlazak na posao prvo odlagala odlaže zbog epidemiološke situacije, a zatim je protiv njega podenla i prijavu kako bi sve prolongirala.

Nova.rs je pokušala da stupi u kontakt sa direktorkom „Sremčice“. Rečeno nam je da pošaljemo upit na mejl, što smo i učinili. Do objavljivanja ovog teksta još nije stigao odgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar