Petar Vladetić Foto: Privatna arhiva

Specijalni pedagog iz Doma za decu i mlade sa smetnjama u razvoju "Sremčica", Petar Vladetić javno je progovorio o, kako tvrdi, katastrofalnim uslovima u kojima žive korisnici tog doma koji su, ispod svakog ljudskog dostojanstva. Od suda je dobio status uzbunjivača, a od poslodavca otkaz po drugi put. Kolege su rešile da mu pruže podršku, u toku je online potpisivanje peticije koju je do sada podržalo više od 300 osoba.

Pokretač peticije je pedagog Jovan Ratković.

„Podržimo našeg plemenitog i hrabrog kolegu i dignimo svoj glas u odbranu struke i zaštitu dece iz „Sremčice“, tako što ćemo potpisati peticiju podrške Petru Vladetiću, sa zahtevom direktoru „Sremčice“ da hitno bude vraćen na posao i Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalnih pitanja da hitno popravi uslove odrastanja dece u ovoj ustanovi socijalne zaštite! Potpisivanjem peticije automatski dajete saglasnost da se vaše ime i stručno zvanje objavi javno“, navodi se u peticiji.

S obzitom na to da je peticija premašila očekivani broj potpisa, dopis bi trebalo da bude poslat i Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijlana pitanja.

Foto: Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

Glavni lik ove priče,  specijalni pedagog Vladetić u domu u Sremčici radi već 10 godina, a problemi sa kojima se on suočava i na koje ukazuje traju od 2018. Otkaz dobija po drugi put, uprkos tome što ima status uzbunjivača.

Prvi put je bez posla ostao pre dve godine, ali je kao uzbunjivač vraćen na radno mesto. Tadašnja direktorka Gordana Ković, je smenjena, ali su problemi ostali. Naš sagovornik ponovo letos dobija otkaz i u nemilosti je nove čelnice doma u Sremčici Marine Vidojević.

U izjavi za naš portal, Vladetić tvrdi da prethodna direktorka i ova aktuelna, imaju zajedničku crtu – rad na uštrb korisnika. Prva direktorka je smenjena, a očekuje da će sličnu sudbinu doživeti i ova sadašnja.

„Dve godine korisnici su provodili bez adekvatnog WC-a, i adekvatnog uslova za smeštaj. To što se nešto nešto renovira, nije razlog da mi nekog ubijemo. Pre četiri-pet meseci se tamo dogodio i požar, a nisu bili dostupni aparati. Požar je ugašen tako što su korisnici i radnici dušeke izbacili kroz prozor“, priča nam i opasnostima po korisnike.

Tvrdi da je Dom u Sremčici nekada bio za primer, a sada se devastira.

„Stručni rad ne postoji. Sve se svelo na puko čuvanje dece, zbog hroničnog nedostatka radnika. Nema dovoljno negovatelja, niti spremačica da se to opere. To je prljavo, neuslovno. Treba četiti puta da se poveća broj radnika, pre svega negovatelja. Rad specijalnih pedagoga (defektologa) se svodi na to da menja pelene i hrani decu. Tamo je rupa do rupe, gole su instalacije u pojedinim sobama. Mokri čvorovi nisu sanirani, pa i po 120 korisnika čeka na jedan ili dva tuša“, objašnjava nam (ne)uslove u domu.

Dodaje i da su mu korisnici sa kojima je u kontaktu poslali i fotografije buđavog hleba koji su, kako tvrdi, nedavno dobili za obrok. Taj hleb su zajedno sa tanjirima, iz protesta,bacili u dvorište.

Foto: Privatna arhiva

Uprkos odluci i statusu uzbunjivača, direktorka ga ne vraća na posao.

Prema Vladetićevim rečima, direktorka njegov odlazak na posao odlaže zbog epidemiološke situacije.

„Zakon o zaštiti uzbunjivača je vrlo rigorozan. Kada joj bude pretila krivična prijava, onda će me vratiti na posao. 22. septembra sam dobio odluku, a osam dana su imali da je ispoštuju“, kaže naš sagovornik.

Foto: Privatna arhiva

Nova.rs, kontaktirala je i direktorku Doma u Sremčici, Marinu Vidojević, ali do objavljivanja ovog teksta nije dobila odgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare