Nije kraj – agonija uzbunjivača iz Sremčice se nastavlja

Podeli:
Petar Vladetić Foto: Privatna arhiva

Specijalni pedagog iz Doma za decu i mlade sa smetnjama u razvoju "Sremčica" Petar Vladetić, nije se libio da javno progovori o, kako tvrdi, katastrofalnim i nehumanim uslovima u kojima žive korisnici tog doma. Od suda je dobio status uzbunjivača, a od poslodavca otkaz i to dva puta. Pomislili smo da je pravda zadovoljena, Petar se spremao za povratak na posao, i taman kada se nazirao rasplet, dočekala ga je nova neprijatnost i novo sprečavanje da se vrati na posao. Agonija se nastavlja.

Naime, Petru je prošle nedelje stigao poziv za „reintegraciju na radno mesto“, prema kojem je trebalo da se, uz negativan PCR test, na posao vrati u ponedeljak. Umesto zadovoljenja pravde dočekalo ga je  „rešenje o udaljenju zaposlenog sa rada“. Niz nelogičnosti se nastavlja, pa umesto povratka na posao, Petar, faktički, dobija suspenziju.

„Direktorka je po svaku cenu želela da onemogući moj povratak, donevši zakonom neosnovano rešenje, jer je, kako tvrdi, naknadno ustanovila nove činjenice. Zapravo, direktorka je podnela tužbu protiv mene, a onda je konstatovala da zbog te tužbe ne može da me vrati na posao. Direktorka je izmislila neko navodno krivično delo i sada pokušala da fabrikuje činjenice. Preduzeću sva zakonoska sredstva u borbi za istinu i poštovanje zakona, a pre svega kako bi se pomoglo najosetljivijim društvenim kategorijama, onima koji žive u domu u Sremčici“, kaže naš sagovornik.

Istovremeno, on navodi i niz nepravilnosti u radu direktorke Marine Vidojević.

„To je osoba koja je netrepnuvšvi slagala o navodnom izvođenju hipoterapije (lečenje konjima) u ustanovi, osoba koja nema licencirane hipoterapeute, koja čak nije imala ni konja adekvatnog za hipo terapiju. Direktorka ne poseduje adekvatne unose u knigama primopredaje sa spiskom uključenih korisnika, vremenom i trajanjem realizovanih hipoterapijskih sesija. Takva osoba nastavlja sa bezobzirnim iznošenjem laži i neistinama“, navodi Petar.

Zbog svega toga, naš sagovornik rešen je da se bori do kraja.

Podrška

Petru su podršku pružile i kolege koje su pokrenule online peticiju, iza koje je stalo skoro 800 osoba.

Pokretač peticije bio je pedagog Jovan Ratković.

Istorija uzbunjivanja

Glavni lik ove priče, koja već poduže traje, je specijalni pedagog Vladetić koji u domu u Sremčici radi već 10 godina, a problemi sa kojima se on suočava i na koje ukazuje traju od 2018. Otkaz je dobio dva puta, uprkos tome što ima status uzbunjivača.

Prvi put Petar je bez posla ostao pre dve godine, ali je kao uzbunjivač vraćen na radno mesto. Tadašnja direktorka Gordana Ković je smenjena, ali su problemi ostali. Naš sagovornik ponovo letos dobija otkaz i u nemilosti je nove čelnice doma u Sremčici Marine Vidojević.

Foto: Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

U ranijoj izjavi za naš portal, Vladetić je rekao da prethodna direktorka i ova aktuelna, imaju zajedničku crtu – rad na uštrb korisnika. Prva direktorka je smenjena, a očekuje da će sličnu sudbinu doživeti i ova sadašnja.

“Dve godine korisnici su provodili bez adekvatnog WC-a, i adekvatnih uslova za smeštaj. To što se nešto nešto renovira, nije razlog da mi nekog ubijemo. Pre četiri-pet meseci se tamo dogodio i požar, a nisu bili dostupni aparati. Požar je ugašen tako što su korisnici i radnici dušeke izbacili kroz prozor”, priča nam i o opasnostima po korisnike.

Tvrdi da je Dom u Sremčici nekada bio za primer, a sada se devastira.

“Stručni rad ne postoji. Sve se svelo na puko čuvanje dece, zbog hroničnog nedostatka radnika. Nema dovoljno negovatelja, niti spremačica da se to opere. To je prljavo, neuslovno. Treba četiti puta da se poveća broj radnika, pre svega negovatelja. Rad specijalnih pedagoga (defektologa) se svodi na to da menja pelene i hrani decu. Tamo je rupa do rupe, gole su instalacije u pojedinim sobama. Mokri čvorovi nisu sanirani, pa i po 120 korisnika čeka na jedan ili dva tuša”, objašnjava nam (ne)uslove u domu.

Dodaje i da su mu korisnici sa kojima je u kontaktu poslali i fotografije buđavog hleba koji su, kako tvrdi, nedavno dobili za obrok. Taj hleb su zajedno sa tanjirima, iz protesta bacili u dvorište.

Foto: Privatna arhiva
Nastavak agonije

Uprkos odluci i statusu uzbunjivača, još uvek se čeka na Petrov povratk na posao. Peripetije se nastavljaju. Nova.rs pokušala je da komentar i odgovor dobije od direktorke doma u Sremčici Marine Vidojević, međutim, do objavljivanja ovog teksta ona nije odgovorila na naše pozive i poruke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar