Petar Vladetić Foto: Privatna arhiva

Specijalni pedagog iz Doma za decu i mlade sa smetnjama u razvoju "Sremčica" Petar Vladetić, javno je progovorio o, kako tvrdi, katastrofalnim uslovima u kojima žive korisnici tog doma koji su ispod svakog ljudskog dostojanstva. Od suda je dobio status uzbunjivača, a od poslodavca otkaz i to dva puta. Ipak, pravda je dostižna, čak i u Srbiji, pa se Petar sprema za povratak na posao u ponedeljak.

Petru su podršku pružile i kolege koje su pokrenule online peticiju, iza koje je stalo skoro 800 osoba.

Pokretač peticije bio je pedagog Jovan Ratković.

Epilog je rešenje o „reintegraciji na svoje radno mesto“, prema kojem će se Petar na posao vratiti u ponedeljak. U međuvremenu je stigao i negativan rezultat na PCR testu, pa Petar i zvanično može nazad na posao.

„Hvala kolegama i svima koji su me podržali da pravda bude zadovoljena“, kratko je rekao Petar za naš portal.

Istorija uzbunjivanja

Glavni lik ove priče, koja već poduže traje, je specijalni pedagog Vladetić koji u domu u Sremčici radi već 10 godina, a problemi sa kojima se on suočava i na koje ukazuje traju od 2018. Otkaz je dobio dva puta, uprkos tome što ima status uzbunjivača.

Foto: Ministarstvo za rad i socijalna pitanja

 

Prvi put Petar je bez posla ostao pre dve godine, ali je kao uzbunjivač vraćen na radno mesto. Tadašnja direktorka Gordana Ković je smenjena, ali su problemi ostali. Naš sagovornik ponovo letos dobija otkaz i u nemilosti je nove čelnice doma u Sremčici Marine Vidojević.

U ranijoj izjavi za naš portal, Vladetić je rekao da prethodna direktorka i ova aktuelna, imaju zajedničku crtu – rad na uštrb korisnika. Prva direktorka je smenjena, a očekuje da će sličnu sudbinu doživeti i ova sadašnja.

„Dve godine korisnici su provodili bez adekvatnog WC-a, i adekvatnih uslova za smeštaj. To što se nešto nešto renovira, nije razlog da mi nekog ubijemo. Pre četiri-pet meseci se tamo dogodio i požar, a nisu bili dostupni aparati. Požar je ugašen tako što su korisnici i radnici dušeke izbacili kroz prozor“, priča nam i o opasnostima po korisnike.

Tvrdi da je Dom u Sremčici nekada bio za primer, a sada se devastira.

“Stručni rad ne postoji. Sve se svelo na puko čuvanje dece, zbog hroničnog nedostatka radnika. Nema dovoljno negovatelja, niti spremačica da se to opere. To je prljavo, neuslovno. Treba četiti puta da se poveća broj radnika, pre svega negovatelja. Rad specijalnih pedagoga (defektologa) se svodi na to da menja pelene i hrani decu. Tamo je rupa do rupe, gole su instalacije u pojedinim sobama. Mokri čvorovi nisu sanirani, pa i po 120 korisnika čeka na jedan ili dva tuša”, objašnjava nam (ne)uslove u domu.

Dodaje i da su mu korisnici sa kojima je u kontaktu poslali i fotografije buđavog hleba koji su, kako tvrdi, nedavno dobili za obrok. Taj hleb su zajedno sa tanjirima, iz protesta bacili u dvorište.

Foto: Privatna arhiva

Uprkos odluci i statusu uzbunjivača dugo se čekalo na njegov povratak na posao.

Prema Vladetićevim rečima, direktorka je njegov dolazak na posao odlagala zbog epidemiološke situacije, ali je i tome došao kraj.

Nova.rs je više puta kontaktirala je i direktorku Doma u Sremčici, Marinu Vidojević, ali odgovore na pitanja u vezi problema na koje je ukazivao i uzbunjivač Vladetić nismo dobili.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare