Foto: Nova.rs, Tanjug

Privatni vrtić “Zamak”, na Voždovcu, dospeo je u žižu interesovanja u januaru, kad je u javnost pušten snimak zlostavljanja dece i neprofesionalnog ponašanja zaposlenih vaspitača. Usledila je reakcija Inspekcije i zatvaranje vrtića. Sve se dešavalo munjevito, a roditelji su ostali zatečeni. Sad se oglasila i direktorka vrtića Maja Glušac. Ona za Nova.rs podrobno objašnjava okolnosti i sve nelogičnosti u vezi sa zatvaranjem vrtića, tvrdi da je šteta naneta namerno i smišljeno. Tvrdi i da je gradski sekretar za dečju zaštitu Slavko Gak pokušao da iznudi novac kako bi vrtić ponovo bio otvoren. 

Njenu ispovest i obraćanje prenosimo vam u celosti.

Od  osnivanja  vrtića,  kao i svaki privatnik u svojoj branši, radila sam 24 sata –  davala celu sebe, srce i dušu.

Svi znamo da taj posao iziskuje mnogo truda i rada, kao i poverenje kod roditelja koje sam stekla bez reklame, već putem preporuka.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Celokupan događaj je pokrenula osoba J.R. koja je napravila snimke i koja nije učinila ništa da spreči bilo šta neželjeno, iako je uverena da deci čini dobro. Mene, kao direktora vrtića, zanima zašto ja nisam obaveštena o svemu, zašto nije snimak dat policiji ili nekoj socijalno ustanovi koja se bavi tom nadležnošću??? Hvalila se da je njen suprug inspektor u policiji. I nama bi pomogla da je uradila ispravnu stvar, jer su deca u svakom momentu prioritet kao i njihova sreća i bezbednost. Nismo imali ni jednu pritužbu ni zamerku od strane roditelja, sekretarijata, inspekcijskih službi koje su  nas kontrolisale.

Za snimak i sve optužbe smo saznali iz novina, niko nas predhodno nije kontaktirao, ni policija, ni Sekretarijat  za obrazovanje i dečju zaštitu, niti Ministarstvo.

Uvideli smo da je ta osoba htela namerno da nanese štetu ugledu Predškolske ustanove „Zamak“.

Bili smo šokirani nastalom situacijom. Očekivali smo pomoć i punu podršku da se čitav slučaj razreši, a naišli smo na zid, nerazumevanje, optužbe, ograđivanje. U tom šoku, nismo znali ni šta treba da radimo, kome prvom da se obratimo u vezi sa snimcima koji su izašli u javnost.

U tom kratkom vremenskom periodu sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak je, bez želje da čuje  stranu PU „Zamak“, naložio da decu bez ispisnica roditelji mogu da upišu u druge predškolske ustanove. Bio je revoltiran i besan, jer nismo prihvatili iznudu za određenu svotu novca.

Gospodin Gak se trudi svim silama i  svim raspoloživim sredstvima da se ne otvori PU „Zamak“, jer ni do dana današnjeg, nakon dva meseca, niko se nije obratio od nadležnih za dolazak u nadzor. Zvali smo Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, slali mejlove, zvali iz hodnika te iste zgrade u kraljici Mariji br. 1 radi sastanka, ali isti nas nije primio, niti odgovorio na mejlove. Doduše, primio je roditelje kojima nije dopustio da kažu ni jednu lepu reč za PU „Zamak“, gde ih je omalovažavao.

Pitao ih je koliko su plaćeni da dođu kod njega i kakvog oni imaju interesa da nas brane. Isto tako je mahao nekim anonimnim pismom, govoreći ružne stvari, ne dozvoljavajući roditeljima koji stoje ispred njega da kažu svoje mišljenje.

Rečeno im je da se vrtić neće otvoriti dok su osnivač i direktor isti. Sekretar za obrazovanje, inače, ima svu našu dokumentaciju i zapisnike o radu, kao i tabele o upisu, načinu plaćanja. Nikada nije imao primedbu na bilo koji dokument koji je dostavljen Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Takođe, znamo da je primio i osobe koji su htele da preuzmu vrtić na bilo koji način i bez našeg znanja.

Foto: Maja Glušac/PU Zamak

Inspekcija je sačinila zapisnik sa merama, mere se uglavnom tiču zapošljavanja kadra sa licencom. Dati su rokovi koje smo ispoštovali, dokumentovali i prosledili nadležnoj službi.

Prosvetna inspekcija se nije pojavila do dana današnjeg, niti nas je obavestila o eventualnom dolasku. Zatražena nam je određena suma novca da bi smo bili otvoreni. Sekretaru Gaku smo, preko njegovih posrednika, uputili negativan odgovor.

Za mene je posao kojim se bavim najdvniji na svetu. Dečiji zagrljaji ne mogu imati cenu, ja kao vaspitač sam i dalje veliko dete i ne mogu da razumem, niti ću ikada razumeti, ponašanje pojedinaca koji žele da se svete preko dece, koji žele lako da dođu do novca i koji žele da zavisimo od njih.

Foto: Privatna arhiva

Nadam se da na taj način nije došao do funkcije koju predstavlja, nego svojim radom. Plašim se za bezbednost  svoje porodice, jer mi je već nekoliko puta skrenuta pažnja da ja „ne znam ko su ti ljudi i da imam decu“.

Bez odgovora

Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt s gradskim sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom, ali do objavljivanja ovog teksta on nije odgovorio na naše poruke i pozive.

O ovom slučaju on i njegov sekretarijat su se oglasili 25. januara. Tad je prosvetna inspekcija grada Beograda donela rešenje o privremenoj zabrani rada predškolske ustanove „Zamak“ na Voždovcu u kojoj je kamerama zabeleženo grubo, nestručno i nesavesno ophođenje prema deci, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak rekao je da je okončan inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi, te da su inspektori konstatovali niz nepravilnosti zbog kojih je usledila mera zatvaranja.

„U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja, ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje, nakon čega očekujem da vrtić bude i trajno zatvoren“, naveo je Gak.

U tom slučaju bi, prema njegovim rečima, to bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici, otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

Nakon završene vanredne kontrole u vrtiću „Zamak“, prosvetna inspekcija Grada Beograda konstatovala je da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača s obzirom na broj upisane dece.

Kako se navodi, zaposleno je četiri umesto osam vaspitača koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi, potom da nisu angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite, a da zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno licencu za rad.

Sve ovo zahteva prosleđivanje na dalji stručno-pedagoški nadzor Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ističe se u saopštenju resornog sekretarijata.

„Ovakvo ponašanje je nedopustivo. Insistiraću da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni“, zaključio je tada Gak. Lepo bi bilo da i povodom navedenih optužbi direktorke vrtića Maje Glušac nešto odgovori i zaključi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar