Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Mi smo u haosu, roditelji su van sebe. Svi su nas ostavili na cedilu, prepušteni smo sami sebi, kaže Jasenka Jakovljević predstavnik Saveta roditelja dece vrtića "Zamak", nakon što su iz priloga na RTS saznali da je ova ustanova od sutra zatvorena.

Da podsetimo, vrtić „Zamak“ dospeo je u žižu interesovanja javnosti, kada je u javnost pušten snimak zlostavljanja dece i neprofesionalnog ponašanja zaposlenih vaspitača.

Vrtić je posetila inspekcija gradskog sekretarijata i nakon toga, ovaj slučaj prestao je da bude zanimljiv javnosti.

Sve dok pre nekoliko sati na RTS nije objavljeno da će vrtić „Zamak“ sutra biti zatvoren.

Roditelji su se, kako tvrdi Jakovljević, našli u haosu.

Foto:Privatna arhiva

„Niko nam ništa ne priča. Uprava vrtića ima zabranu da komunicira sa roditeljima, sve dok je postupak u toku. Mi u međuvremenu uredno vodimo decu u vrtić. Nakon dolaska inspekcije, sastavili smo peticiju koju je potpisalo više od 70 odsto roditelja sa zahtevom da vrtić nastavi da radi. Peticiju su potpisali čak i roditelji dece sa snimka. Mora da se zna da do ovog slučaja, a pritom je reč o vaspitačima koji su nedavno došli u vrtić, nikada nije bilo nikakvih problema“, kaže Jakovljević u izjavi za Nova. rs.

Danas je, kako kaže razgovarala sa gradskim sekretarom za obrazovanje i dečju zaštitu Slavkom Gakom.

„Razgovor je bio vrlo dobar. On je obećao da ćemo se sastati, detaljnije razgovarati. Sve je delovalo obećavajuće, ni na kraj pameti mi nije bilo da ćemo svi mi zajedno, mislim na roditelje dece koja idu u ovaj vrtić, samo nekoliko sati nakon toga doživeti ovakav šok“, kaže Stanković.

Vest o tome da sutra praktično neće imati gde da ostave decu, saznali su na RTS i iz objava portala.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

„Mi smo u potpunom haosu trenutno, ne znate kakva je situacija na viber grupi 100 roditelja. Niko nam ništa nije javio, uprava takođe ne zna da sutra neće raditi. Mediji nas u međuvremenu ignorišu, niko nije objavio informaciju da smo potpisali peticiju, da tražimo da vrtić ostane otvoren. Zar je ovo način, da nam niko ništa ne javi, nego da ovakve informacije saznajemo iz medija? Ovo ne sme da se radi, ovo nije u redu. Što se nas tiče mi svi sutra vodimo decu u vrtić, a oni nek vide šta će“, zaključuje Jakovljević.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak ovim povodom je rekao da je okončan inspekcijski nadzor u ovoj ustanovi, te da su inspektori konstatovali niz nepravilnosti zbog kojih je usledila mera zatvaranja.

Foto: Beograd.rs

„Od sutra, zvanično ovaj vrtić ne radi. U rukama gradske prosvetne inspekcije je mera privremenog zatvaranja, ali će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje, nakon čega očekujem da vrtić bude i trajno zatvoren“, naveo je Gak.

U tom slučaju bi, prema njegovim rečima, to bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici, otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare