Foto:Ministarstvo obrane/Jovo Mamula

Završna vežba kadeta Vojne akademije, Medicinskog fakulteta VMA i slušalaca Kursa za rezervne oficire - "Diplomac 2020" održana je danas na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade", u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Nakon današnje vežbe, kadete završnih godina svih studijskih programa Vojne akademije očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, da bi krajem leta, ispred Skupštine Srbije, bili svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vojna akademija je prethodnih dana na Pasuljanskim livadama realizovala kombinovano logorovanje čiji je cilj provera stepena osposobljenosti kadeta rodova Artiljerije, Pešadije i Oklopnih jedinica i slušalaca Kursa za rezervne oficire roda Pešadija u komandovanju artiljerijskom baterijom, streljačkim i tenkovskim vodom, kao i u rukovanju i upravljanju vatrom u odbrani i napadu.

Izvedena je i provera osposobljenosti kadeta roda Avijacije, Vazduhoplovno-tehničke, Tehničkih i Logističkih službi.

Foto:Ministarstvo obrane/Jovo Mamula

Kako je istakao načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, kadeti su danas izveli vežbu koja je kruna njihovog vojničkog osposobljavanja.

„Imali su veoma dobru podršku jedinica Vojske Srbije u realizaciji vežbe. Zahvalni smo načelniku Generalštaba koji se uverio da spremno čekamo septembar i kraj školovanja ovih kadeta. Današnja vežba ocenjena je veoma uspešno. Kadeti su pokazali izvanredan nivo taktičke i vatrene osposobljenosti“, rekao je general Zrnić.

Foto:Ministarstvo obrane/Jovo Mamula

Kadeti završnih godina izveli su taktičke vežbe sa bojnim gađanjem po temama „Ojačani streljački vod u odbrani“, „Tenkovski vod u napadu“ i „Artiljerijska baterija u napadu“ i pokazali spremnost za obavljanje početnih dužnosti oficira u jedinicama Vojske Srbije.

U vežbi, kojom je rukovodio načelnik Katedre taktike Vojne akademije pukovnik Dejan Ranđelović, prikazan je i rad telekomunikaciono-informatičkog centra, stanica za snabdevanje i održavanje, intendantske i sanitetske stanice i način transporta ubojnih sredstava.

Kadet četvrte godine modula oklopne jedinice Ivan Radovanović na današnjoj vežbi je učestvovao kao nišandžija, ali je, kako je istakao, prolazio kroz sve uloge kako bi se pripremio za dužnost komandira voda.

Foto:Ministarstvo obrane/Jovo Mamula

„Danas smo videli tenkovski vod u napadu. Vežba je pokazala koliko veliki značaj ima spoj teorije i prakse. Danas smo stekli značajna iskustva za našu predstojeću karijeru“, rekao je kadet Radovanović.

Kadet četvrte godine Vojne akademije modula telekomunikacije David Novaković ističe da je izuzetno važna mogućnost što znanja stečena u teoriji mogu da se primene i u praksi, na vežbi kao što je „Diplomac 2020″ i navodi da se, uprkos teškim vremenskim uslovima, rad odvijao bez ikakvih problema i ometanja.

Foto:Ministarstvo obrane/Jovo Mamula

Kadetkinja Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Nataša Mažić na današnjoj vežbi bila je u ulozi lekara na prijemno-trijažnom odeljenju brigadne sanitetske stanice.

„Veoma sam zadovoljna današnjom vežbom, smatram da smo mnogo naučili i da smo vežbu zajedno uspešno izveli“, rekla je kadetkinja Mažić.

Kadet četvrte godine smera Pešadija Ognjen Zlatić, koji je na vežbi bio u sastavu streljačkog voda, kaže da sve što se nauči teorijski mora da se oproba i u praksi, pogotovo u smeru Pešadija.

Foto:Ministarstvo obrane/Jovo Mamula

Današnjoj vežbi prisustvovali su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major Uglješa Jovičić i polaznici 9. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar